Haranglábat kap a reformátusok 205 kilogrammos szépséges hangszere, amely a régi református iskola tornyában lakik, Maroslelén. Szlezák Ráfael öntötte 1937-ben, Rákospalotán. A harangláb felállításának költségeit a kis református gyülekezet önállóan nem tudja fizetni, ezért Matosné Bokor Anikó, a Kiszombor-Maroslelei Református Missziói Egyházközség lelkipásztorának elmondása szerint adománygyűjtésbe fogtak. Hozzátéve: az egyik református énekben is az áll: „Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad!”
2022-11-17 |
A szervezet az elmúlt esztendőben, a 100. évforduló kapcsán indította el ezt a kezdeményezést, amelyhez akkor több száz gyülekezet csatalakozott a Kárpát-medencében. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökét, Makláry Ákos atyát kérdeztük.
2021-06-02 |
Az abaúji református gyülekezeteket érintő első világháborús harang rekvirálási kérdéskörrel foglalkozott egy tanulmányában Kusnyír Éva a Sárospataki Református Kollégium Múzeumának néprajzos muzeológusa, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola doktorjelöltje.
2021-03-07 |
Együtt szólnak a harangok az egész Kárpát- medencében, ugyanis a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa azt kérte, hogy május 22-én, a magyar reformátusok egységére, június 4-én pedig a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, szólaltassák meg harangjaikat a református templomok. A jelenlegi helyzetben különösen fontos üzenettel bír a közös harangozás.
2020-05-24 |
Felújítják a szendrői református templom harangtornyát. Talán kevesen tudják, hogy Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony ajándékozta az 1630-as években a telket a református gyülekezetnek templom és parókia építése céljából.
2019-11-20 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt