Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy miből lesz energiánk, miből és milyen módszerekkel oldható meg a különböző vállalatok, gyárak, intézmények, illetve az egyes háztartások energiaellátása, lehetőleg mindez úgy, hogy ne zsigereljük ki még jobban a Földet.
2023-09-01 |
Sorozatunk mai részében a technológiai fejlődés társadalmi hatásairól, azon belül is a digitális jegybankpénzről lesz szó. A digitalizáció és a kialakulóban lévő fenntartható gazdaság ugyanis megteremtették az igényt egy új korszak pénzére. A digitális jegybankpénzek már több országban valóságnak számítanak, emellett kevés olyan szereplő van, aki nem foglalkozik komolyan a lehetőséggel. A digitális jegybankpénz tulajdonképpen a készpénz digitális formája, egy jegybankra szóló követelés, melynek fenntarthatónak kell lennie gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is.
2023-08-11 |
Meddig és hogyan növekedhet a föld népessége? Ennek milyen hatásai lehetnek a gazdaságra? Valóban Európa lehet az egyetlen csökkenő népességszámú kontinens? Milyen demográfiai változások várhatók a következő évtizedekben? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő beszélgetésben Baksay Gergellyel, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatójával.
2023-08-04 |
A sorozat 4. adásában az ökológiai fenntarthatóságról, a zöld növekedésről beszélgetünk a kiadvány alapján Juhász Katalinnal, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyi stratégiai osztályának elemzőjével.
2023-07-28 |
A tudományok a folyamatos fejlődésről szólnak. Bár a kérdések adottak, de a megválaszolásukhoz használt megközelítések változhatnak. Nem jelent kivételt ez alól a közgazdaságtan sem, ami mintha lemaradt volna más területekhez képest.
2023-07-14 |
Júliusban új sorozat indul az Európa Rádióban A Jövő Fenntartható Közgazdaságtana címmel, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. Műsorunkat, péntekenként délelőtt 10 órától sugározzuk.
2023-07-08 |
Az idén február 27-én töltötte volna 100. születésnapját Kopátsy Sándor közgazdász, aki 2020 november 8-án hunyt el. Még két évvel ezelőtt, 98 éves korában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén köszöntötték a neves közgazdászt. Emlékére megalakult a róla elnevezett klub, amelynek célja, hogy a gazdasági szakemberek előadásokat hallgatva, kötetlen beszélgetést folytathassanak az előadókkal és egymással.
2022-02-23 |
Mi tudná visszaszorítani az árfolyamot, és egyáltalán vissza kell-e szorítani? Kinek kedvező, kinek kellemetlen a jelenlegi helyzet? Van-e olyan, aki egyértelműen nyer a drága euróval? Mi a szerepe mindebben a Magyar Nemzeti Banknak? A részletekről Vértes András közgazdászt, a Gazdaságkutató Intézet elnökét kérdeztük
2019-10-02 |
Ezzel a címmel jelent meg egy kötet, amelyet Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora szerkesztett. A szerzővel az Európa Rádió miskolci stúdiójában beszélgettünk arról, hogy vajon létezhet-e etikus közgazdaságtan. A riporter Sike Gábor.
0:00
0:00
2019-05-28 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt