1956-ban a forradalom leverésekor a pécsiek komoly ellenállásba kezdtek a szovjet tankokkal szemben. A Mecsekbe húzódva próbálták meg feltartóztatni a szovjet tankokat. Történetükből film készül, A Láthatatlanok című filmmel már ötször pályázat állami támogatásra, eddig sikertelenül. Most közösségi finanszírozásból próbálják meg befejezni a filmet. A részletekről Cs. Nagy Sándor rendezőt hallották.
0:00
0:00
2020-11-19 |
Nyíregyházán nem október 23-án, hanem három nappal később, 26-án kezdődtek az ’56-os események. Ilyés Gábor, helytörténész rádiónknak elmondta: a nyíregyházi származású Tárnok-testvéreket a budapesti tüntetés során meggyilkolták. A Kossuth Lajos, valamint a Vasvári Pál Gimnázium diákjai ezért szerettek volna egy megemlékezést szervezni a tiszteletükre, amit a fenntartók nem engedélyeztek.
2020-10-24 |
1956 képei címmel nyílt kiállítás október 21-én a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében. 1956 képeiből a legnagyobb gyűjteménye a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának van. A Debreceni Református Kollégium Múzeuma az utóbbi években kezdett intenzív gyűjtésbe. Az így kialakult alapgyűjtemény művészettörténeti jelentőségű.
0:00
0:00
2019-10-23 |
Lelkész szakszervezet is létrejött száz évvel ezelőtt, a 133 napig tartó Tanácsköztársaság idején. Ennek célja máig homályos, hiszen egyszerre látott el lelkész és egyház - érdekvédelmi feladatokat, és források bizonyítják, hogy a szakszervezet vezetői együttműködtek az állampárttal is. Csűrös András református lelkész, történész a Tanácsköztársaság és a református egyház viszonyát kutatja. Vele beszélgetünk a következő percekben.
2019-05-28 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt