A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 oktatási intézményében összesen 7000 tanuló tanul szakmát, amelynek értéke egyre jobban felértékelődik. Továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az informatikához, a gépészethez, az építészethez és a turisztikához köthető szakmák. Pivonka Szilvia szakmai főigazgató-helyettessel beszélgettünk.
2021-01-12 |
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az általános iskolásokat szeretné segíteni azzal, hogy a nyár folyamán pályaorientációs szakmabemutatókat és céglátogatásokat szervez táborozó diákoknak. A tapasztalatok szerint, leggyakrabban a vendéglátás kelti fel ennek a korosztálynak az érdeklődését: sokan szeretnének pincérek, szakácsok, cukrászok lenni, mondta el rádiónknak Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK szakképzési vezetője.
2020-08-21 |
A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete támogatásával tíz hajléktalan ember kezdhet munkára épülő, önfenntartó és önellátó életet, amelyre a humanitárius szervezet szociális munkásai készítették fel őket. Az elmúlt két évben a hajléktalanok szakmát szerezhettek, megtanulták jövedelmüket beosztani, takarékoskodni. Mindez a társadalmi beilleszkedésüket szolgálta. Duberné Dunavecki Évát, a Miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetőjét hallják.
2020-08-16 |
A koronavírus járvány nem csak a tanévet, az iskolai oktatás módját is átírta, a vizsgák rendszerét a veszélyhelyzethez kellett igazítani. A gyakorlatorientált szakmai képzések esetén ez talán még nagyobb kihívás volt, mint általában. A gazdaság újraindulásához nagy szükség van a felkészült munkaerőre, ezért a Debreceni Szakképzéséi Centrum tagiskoláiban is arra törekedtek, hogy le tudják zárni a végzős diákok a tanulmányaikat és megszerezhessék a szaktudásukat igazoló bizonyítványokat. Ehhez nagy segítséget nyújtottak a gyakorlati oktatásban résztvevő partner cégek, vállalkozások is.
2020-06-10 |
Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat. Csak írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek, ezek eredménye alapján állítják majd ki a bizonyítványokat. Szóbeliket most, a 2019/2020. tanév májusi júniusi időszakában nem tartanak - ezzel is csökkentve a fertőzés terjedésének esélyét.
2020-05-15 |
Liszkai László, aki a borsod megyei Novajidrányban él is ilyen szakmát követ, mégpedig kamionos. Hosszú ideig van úton, most azonban szerettei körében töltötte a karácsonyt és tölti a szilvesztert is.
2019-12-31 |
Az ősz folyamán nemzetközi továbbképzésen vehettek részt a debreceni Állatkert gondozói. Három munkatárs utazott Athénba, Magyarországot egyedül ők képviselték az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által szervezett komoly szakmai felkészítésen, ahol az állat-tréningek legújabb ismereteit sajátíthatták el. A Nagyerdei Kultúrpark igyekszik minél több ilyen alkalmat kihasználni, hogy amúgy is magas színvonalú munkát végző állatgondozói első kézből szerezhessenek nemzetközi tapasztalatokat.
2019-11-13 |
„Építsd a jövőt” címmel építőipari rendezvényt tartott október 16-án szerdán a Miskolci Szakképzési Centrum a Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Ezzel a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára az építőipari vállalkozók és az oktatási intézmények, az építőipari pálya iránti érdeklődést kívánták felkelteni.
0:00
0:00
2019-10-18 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh