Júliusban a tanévkezdete előtt megközelítőleg ötszáz pedagógus álláshely volt betöltetlen Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Tamás Hermina, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint a hiány, több okra vezethető vissza. Az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a pedagóguspálya presztízse. Az anyagi megbecsüléssel is adódnak problémák. Ezenfelül életbe lépett az új pedagógus-életpályatörvény, melynek 2024. január 1-jén lép hatályba minden passzusa.
2023-09-14 |
Akár december végére, de legoptimistább esetben is január végére el fog fogyni a magyar krumpli a boltokból - mondja Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense.
2022-11-30 |
A települések további 20 százalékában pedig csak fiókpatika van, ami korlátozott nyitvatartású, és az árukészlete is jóval kisebb, mint egy gyógyszertárnak. A jelenség Szabolcs és Borsod megyét, valamint a Dunántúlt, például Tolnát, Baranyát és Somogy megyét érinti leginkább - derül ki a GKI elemzéséből.
2022-03-24 |
A gyógyászati segédeszközök piacán is megemelkedtek az árak, részben a pandémia hatására. Több miskolci bolt és kereskedő jelenleg is szinte napról napra kénytelen szembesülni azzal, hogy a beszállítók folyamatosan emelik az árakat, húsz, harminc vagy akár ötven százalékkal.
2022-02-08 |
Már most hatalmas a szakemberhiány, a Vállalkozók Országos Szövetségének becslései szerint, és a helyzet várhatóan jövőre sem fog javulni. Elsősorban fizikai munkásokból van kritikusan kevés, de az ipartól egészen a szolgáltató szektorig számottevő a szakemberhiány.
2022-01-19 |
Sok iskola és óvoda keres pedagógusokat, több mint 200 tanár, tanító és óvodapedagógus állás betöltetlen még megyénkben. Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint a hiány, mint probléma több okra vezethető vissza. Az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a pedagóguspálya presztízse. Az anyagi megbecsüléssel is adódnak problémák. Igaz, a pedagógus-életpályamodell jól indult, de az, hogy a béremelés mértékét nem az aktuális minimálbérhez kötik, hátrányosan érinti a pedagógustársadalmat.
2020-09-02 |
Világszerte a megtermelt élelmiszerek harmada megy veszendőbe: évi 1,3milliárd tonna élelemből hulladék lesz. Magyarországon ezt a mennyiséget 1,8 millió tonnára becsülik. Az élelmiszer pazarlás csökkentésére indította el felvilágosító, szemléletformáló kampányát több éve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az uniós támogatású „Maradék nélkül” program különböző utakon szólítja meg a különböző korosztályokat és kiemelt célja a gyermekek, fiatalok elérése. Már mintegy 300ezer diákot sikerült bevonni az akcióba – tájékoztatott a NÉBIH „Maradék nélkül” programjának vezetője, Kasza Gyula osztályvezető.
2019-10-28 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt