Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az Ökokör programot. Eddig több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.
2023-08-17 |
Sok vállalást tettek, például hogy csökkentik az egyszer használható műanyagok mennyiségét, és azt is, hogy málnabokrokat ültetnek a tanoda kertjében, a termésből pedig szörpöt készítenek majd. A részletekről Krakkó Károlyt, a Hódos Tanoda szakmai vezetőjét, presbitert kérdeztük.
2021-11-04 |
A parókián és a gyülekezeti házban környezetbarát tisztítószereket használnak, a parókia kertjében vegyszermentesen termelnek zöldségeket, a templomuk tornya pedig bagoly barát hely. A jövőben pedig a Tisza parton, zenés áhítatokat szeretnének tartani. A részletekről Kovács-Tusa Ádám Máté a Tiszakeszi Református Egyházközség ökogyülekezeti referensét kérdeztük.
2021-11-04 |
Több mint 20 éve népszerűsiti a komposztálást a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület. Legutóbb gyakorlati bemutatót és szemléletzöldítő foglalkozást tartottak az Avasi Arborétum komposztkertjében.
2021-10-21 |
Idén összesen 12 közösség jelentkezett, ebből kettő a Tiszántúli Református Egyházkerületből. A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma minden évben kiírja a pályázatot, amely a teremtett világ védelmét helyezi a középpontba. A csaknem 10 éves mozgalomról Szűcs Boglárkával, az Ökogyülekezeti Mozgalom referensével beszélgettünk.
2021-10-01 |
A gyűjtést a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. A kampány második szakaszának ideje 2021. szeptember 22. – november 22. között zajlik.
0:00
0:00
2021-10-01 |
A környezetvédelem, a Föld védelme egyre sürgetőbb kérdés napjainkban. Az úgynevezett fenntarthatóság érdekében számos civil, szervezet és önkormányzat indít útjára kezdeményezéseket. A globális felmelegedés, a vízhiány, a rohamosan csökkenő energiakészlet és a klímaváltozás is komoly veszélyt jelent az élővilágunkra és az emberiségre. A szemléletváltásról és arról, hogy milyen lépésekre lenne szükség Gyulai Ivánt, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnökét, ökológust kérdeztük.
2021-04-23 |
Természet-, és környezetvédelem, a lakosság ökológiai szemléletformálása, tanácsadás, oktatás, nevelés - csak néhány a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület tevékenysége közül. A civil szervezet idén ünnepli megalapításának 15 éves évfordulóját.
2020-10-22 |
A közösség azt vállalta, hogy a következő három évben tudatosan, rendszeresen szervez teremtésvédelmi eseményeket, programokat, például meglátogatják a gyülekezetükhöz tartozó méhészeket, madarakat figyelnek meg, kirándulnak a természetben. Emellett persze fizikai változtatásokra is készülnek, például lebomló szemeteszsákok és ökológiailag tisztítószerek használatát.
2020-10-17 |
Az elismerésre olyan már ökogyülekezetek pályázhatnak, akik nagyobb ívű teremtésvédelmi akciókat hajtanak végre. A díjazott dunántúli református közösségnek például van öt birkája, akik leváltották a fűnyírót, tovább őshonos gyümölcsfákat ültettek, és levendula ültetvényük is van. Bikádi László Károly lelkipásztor azt mondja, ezek a kezdeményezések közösséget is építenek, és ez leaglább olyan fontos, mint a teremtett világ megőrzése.
2020-10-14 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt