Véget ért az aratás, a termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb, és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket. Még életemben nem láttam ilyen szép gabona mezőket, mint az idén – fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei elnöke
2023-08-29 |
Az őszi és tavaszi vetésű kultúrákra optimális idő volt, megfelelő elosztásban jött az eső és a napsütés is. Az őszi árpa és a repce betakarítása is elkezdődött a földeken, de a napokban már a búza aratása is megkezdődhet.
2023-07-07 |
Eddig nem lehet oka panaszra az időjárással kapcsolatban a gazdálkodóknak, bőséges volt a csapadék, a szántóföldi növények nagyon jól érzik magukat. A közepestől jobb termésre számítunk és a minőséggel sem lesz gond- fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcs vármegyei elnöke.
2023-06-19 |
A csapadék, a nedvesség hiánya miatt már most látható hogy kevesebb gabonát fognak betakarítani a gazdálkodók, mint az előző években, de a hazai ellátással nem lesz probléma - fogalmazott rádiónknak Taskó József a Nemzeti Agrárkamara borsod megyei szervezetének elnöke. A termés minőségét is valószínű, hogy rontja a csapadékmentes időszak, de ennek mértéke csak az aratás végén állapítható majd meg.
2022-06-25 |
Melegebb, szárazabb időszakban egy apró szikra is elég, hogy óriási károkat okozzon a földeken és a munkagépekben egyaránt. Eddig országosan 18 mezőgazdasági gép gyulladt ki, ebből Miskolc környékén 1 darab ilyen eset volt.
2022-06-22 |
Az őszi kalászosok betakarítása már szinte 100 százalékban befejeződött, így nem kellett attól tartani, hogy a szél ledönti a még lábon álló búzát. A betakarítással maximálisan elégedettek lehetnek a gazdák, hiszen jobb és több volt a termés a megyében, mint tavaly, ráadásul még magasabb áron is lehet értékesíteni a gabonát - mondta rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcs megyei elnöke.
2021-08-07 |
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb ültetvényen az őszi árpát és a repcét már betakarították a gazdálkodók, jelenleg néhány hektáron a búza aratása zajlik.
2021-07-30 |
Míg tavaly 4,8 tonna őszi búza termett hektáronként, addig az idén 5,2 tonna. Ugyanez mondható el a többi kalászos, vagyis az őszi árpa és a rozs esetében - mondta rádiónknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.
2020-08-09 |
Hamarosan elkezdődik az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: pont akkor jött a nagymennyiségű eső, amikor fejlődésben voltak a kalászosok, így azok szépen megnőttek. Ennek ellenére azért vannak olyan mélyen fekvő területek, ahol megállt a víz, így ott nagy problémát okozhat. A szakember jó, illetve közepes minőségű és mennyiségű termésre számít az idén.
2020-07-07 |
A szakemberek szerint a nem túl erős reggeli harmatok, a csapadékszegény, száraz időjárás kedvezett a betakarításnak, a termésátlag hektáronként 55-60 mázsa. Jelenleg a búza aratása zajlik országszerte, így Borsodban is. Az adatok alapján a búza minősége jobb lehet, mint a tavalyi esztendőben volt, a mennyiség megfelel az előző évek átlagának, több mint 4 millió tonnára számítanak a szakemberek.
2019-07-16 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt