Hálaadó istentiszteletet tartott a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány és az Agrárminisztérium. Az idei volt az ötödik hálaadó nap; ezúttal Egerben köszöntötte az ünneplőket Nagy István agrárminiszter, Isten Igéjét pedig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdette.
2023-11-24 |
Czupper András az István Nádor Borlovagrend Nagymestere rádiónknak elmondta, hogy a Bükkaljai borokból és a Tokaj-hegyaljaiból így nem lesz hiány. Emellett a borlovagrend élete is tartalmasan alakult az őszi időszakban tanulmányi utakra és versenyekre látogattak el Magyarországon és külföldön egyaránt.
2023-11-06 |
Soha rosszabb évet – így fogalmazott az Európa Rádiónak Takács Ferenc, az Almaterméktanács elnöke.
2023-10-24 |
Mindkét megyében javában zajlik az almaszüret. Az almatermés nagyjából 60-70 %-át betakarították már hazánkban köszönhetően a kedvező szeptemberi időjárásnak. Azonban a prognosztizált 500-550 tonna alatt marad valószínűleg a termés, bár ez így is jóval magasabb a tavalyi év szinte rekord alacsony almatermésétől, amikor mindössze 280 ezer tonna alma termett hazánkban.
0:00
0:00
2023-10-11 |
Véget ért az aratás, a termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb, és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket. Még életemben nem láttam ilyen szép gabona mezőket, mint az idén – fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei elnöke
2023-08-29 |
Országosan jónak mondható az árpatermés. Az Alföldön, Békés megyében például Gyomaendrőd, Kőrösladány környékén már befejezték az aratást. Ott 6,5 tonna körüli átlagokról számoltak be a termelők, amely nem kiugró, de azért jó eredménynek számít.
2023-08-25 |
Nagyon jó minőséggel számolhatnak a vásárlók, hisz kedvező az időjárás a dinnyetermesztéshez. A kilós ára az út szélén és a boltokban 4-500 forint körül alakul, míg a nagybani piacon 3-400 forint közötti árakon számolhatunk vele. A részletekről Nagy László, dinnyetermesztő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei alelnök számol be.
2023-07-12 |
Eddig nem lehet oka panaszra az időjárással kapcsolatban a gazdálkodóknak, bőséges volt a csapadék, a szántóföldi növények nagyon jól érzik magukat. A közepestől jobb termésre számítunk és a minőséggel sem lesz gond- fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcs vármegyei elnöke.
2023-06-19 |
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is károkat okozott a szélsőséges időjárás, bár a Miskolc környéki gazdák még bizakodnak, hogy egy normál mennyiségű termést sikerül elérni. A kajszi- és az őszibarack ültetvényekben tehetett nagyobb kárt az elmúlt időszakban tapasztalható fagy. A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját Kelemen Pétert kérdeztük.
2023-04-20 |
2022-ben az almatermesztés történetében a legkevesebb termést szüretelték a gazdálkodók: mindössze 300-ezer tonnát, ez a sokéves átlagtermés fele
2022-11-22 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt