A nagy népszerűségnek örvendő állatbemutatók nagyrészt elmaradnak. Az állatbemutató pavilonokban szakmai fórumokat tartanak majd. Az agrár-seregszemle szabadtéri helyszínekre épül, így a kiállítók igénybe vehetik a nemrég átadott teniszcsarnokot is.
2020-08-07 |
Hamarosan elkezdődik az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: pont akkor jött a nagymennyiségű eső, amikor fejlődésben voltak a kalászosok, így azok szépen megnőttek. Ennek ellenére azért vannak olyan mélyen fekvő területek, ahol megállt a víz, így ott nagy problémát okozhat. A szakember jó, illetve közepes minőségű és mennyiségű termésre számít az idén.
2020-07-07 |
Ha át lenne hangolva a közfoglalkoztatás, nem lenne szükség vendégmunkásokra a mezőgazdaságban – ez a véleménye Rácz Imrének, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökének.
2020-04-29 |
Jelenleg jobban félnek a szárazságtól, mint a vírustól a mezőgazdaságban. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara megyei elnöke rádiónknak azt mondta: bár az őszi vetésűek szépen teleltek, a tavaszi vetésűekkel lehetnek nagy gondok, ha nem esik eső. Szerinte élelmiszerhiánytól nem kell tartani, hiszen akár 20 millió embert is képes ellátni a magyar agrárium. Ennek ellenére át kellene gondolni az alapvető termékek támogatását, mert vannak közöttük olyanok, - mint például a burgonya vagy a cukor -, amelyek termelése vészesen lecsökkent az utóbbi időben hazánkban.
2020-04-23 |
Üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül tavaly átlagosantöbb mint a felére csökkent 2017-es esztendőhöz képest. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le - hangsúlyozta rádiónknak Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara borsod megyei elnöke.
2020-04-22 |
Jelentős a szárazság a földeken, a következő hetekben fokozatosan emelkedő hőmérsékletre és nagy mennyiségű csapadékra lenne szüksége az almaültetvényeknek. A terület és a gazdatársadalom egyaránt öregszik, a közeljövőben ez nagy problémát jelent majd a szabolcsi almatermesztés tekintetében. A pályázatok valamilyen szinten segítenek, de a fiatal gazdáknak rengeteg önerőre is szükségük van.
2020-03-15 |
A tavalyi évet értékelte és az idei év terveit ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete. 2019-ben közepes évet zártak a gazdák annak ellenére, hogy az év elején rendkívül aszályos volt az időjárás. A tavaszi eső azonban megoldotta a problémát. Ezért is van jelentősége a kormány által törvényben megfogalmazott és támogatott öntözésfejlesztésnek. Évi 17 milliárd Ft-tal támogatják az ágazatot, amelynek közel 50 % -a a megyében valósul meg. Emellett a mezőgazdaság jövedelmezőségét is növelni kell.
2020-01-29 |
Az öt millió tonnás idei búzatermés akár ötöde is fertőzött lehet egy gombabetegséggel. De mindez mekkora kockázatot jelent ránk, fogyasztókra nézve? Hogyan jut el a búzatáblától a pékségekig a liszt? Mi garantálja, hogy ne kerülhessen fertőzött péksütemény az asztalunkra? Illetve, ha mégis megtörténne a baj, hogyan ismerhetjük azt fel, és mi lehet a következménye? Ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégünkkel, Pauk Jánossal a szegedi Gabonakutató kutatási igazgatóhelyettesével, az MTA doktorával, az Újszegedi Egyházközség gondnokával.
2019-11-05 |
2019. november 12-én ismét a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetével közösen szervezi meg a PRIMOM Alapítvány a szakmai konferencia és kiállítást, ahol a közös agrárpolitika jövője, a földügyi kérdések, a digitalizáció kerül középpontba, emellett megyei termékek kóstolására is lesz lehetőség. Mészáros Éva, a nyíregyházi PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network Irodavezetője nemcsak a programról beszélt, hanem arról, hogyan segítenek a vállalkozásoknak vállalati kapcsolataik kialakításában.
2019-10-08 |
A májusban lehullott eső mennyisége jót tett a gyümölcsöknek, segítette a növekedésüket, a hűvös és csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának is, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre.
2019-05-29 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt