Véget ért az aratás, a termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb, és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket. Még életemben nem láttam ilyen szép gabona mezőket, mint az idén – fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei elnöke
2023-08-29 |
Országosan jónak mondható az árpatermés. Az Alföldön, Békés megyében például Gyomaendrőd, Kőrösladány környékén már befejezték az aratást. Ott 6,5 tonna körüli átlagokról számoltak be a termelők, amely nem kiugró, de azért jó eredménynek számít.
2023-08-25 |
Eddig nem lehet oka panaszra az időjárással kapcsolatban a gazdálkodóknak, bőséges volt a csapadék, a szántóföldi növények nagyon jól érzik magukat. A közepestől jobb termésre számítunk és a minőséggel sem lesz gond- fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcs vármegyei elnöke.
2023-06-19 |
Ismét kereszttűzbe kerültek a vetési varjak, miután a gazdák a károkozásukról panaszkodnak. Az Agrárkamara kész módosítani a szabályozási környezetet, ezért közleményben kérte a vállalkozókat, hogy jelezzék a vetési varjak okozta károkat.
2023-06-15 |
Az elmúlt hetekben elvetették a szántóföldi növényeket, de még fontos mezőgazdasági feladatok várnak a gazdákra. Az esős időszakban a gabonaféléket gyakran megfertőzheti a fuzárium gomba ez most leginkább a búzát érinti. Később az árpát és más szántóföldi növényeket is. A védekezést gombaölő szerekkel kell elvégezni. A termés szempontjából kulcsfontosságú a növények tápanyag ellátása, később pedig más gombák és élősködők elleni védekezés.
2023-05-22 |
Míg a 2021-es évben rekordtermést, ezzel együtt rekordbevételt értek el a gazdák, addig a 2022-es aszály pont az ellenkezőjére fordította a jövedelmezőséget.
2023-03-13 |
A társaság megújult vezetősége szeretné a munkába bevonni a talajvédelemben elkötelezett meghatározó piaci szereplőket és egy olyan kört kialakítani a társaság körül, akikkel együtt dolgozva hatékonyabban érheti el közös céljaikat. A legfrissebb Európai Uniós felmérések szerint termőtalajaink közel 70 %-a kisebb-nagyobb mértékben leromlott állapotú.
2023-03-01 |
Az Európai Unión keresztül kialakított gabonaexport elsődleges célja az volt, hogy az ukrán termények folyamatosan eljuthassanak a hagyományos észak-afrikai és közel-keleti piacokra, viszont ezek a szállítmányok, nemcsak az árakat nyomták le, hanem az ukrán gabona egy része ténylegesen a hazai tárolókban köt ki.
2023-02-16 |
Eltűnhetnek a téli hidegrekordok, téli melegrekord viszont egyre több lehet Magyarországon. Tavaly karácsonykor és utána is több napig tartó kiegyenlített, az évszakra nem jellemző magas hőmérséklet (13-17 Celsius fok)volt, ami az élővilágot, így a rovarok világát is aktív mozgásra sarkalta.
0:00
0:00
2023-01-11 |
2022-ben az almatermesztés történetében a legkevesebb termést szüretelték a gazdálkodók: mindössze 300-ezer tonnát, ez a sokéves átlagtermés fele
2022-11-22 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt