1970. március 21-én tartották az első Föld napját, melynek 2023-ban kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 %-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
2023-04-20 |
A Talaj Világnapja alkalmából december 5-én mutatták be a Talaj = Élet című filmet, amelyben azzal szembesülünk, hogy az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült.
0:00
0:00
2023-02-22 |
A rendezvény célja, hogy felhívja a fiatal generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára a környezet fenntarthatóságának mindennapi megközelítésével. A találkozón a fiatal tehetségek által előadott klasszikus zenével hangsúlyozták a környezettudatosság jelentőségét.
0:00
0:00
2022-04-27 |
Összesen ötször vitorlázott körbe és ötször kerülte meg a Horn-fokot is - háromszor egyedül, kétszer pedig a társával teljesítette a távot. Vajon hogyan kezdődött ez a szenvedély? Ez volt az első kérdésünk Fa Nándorhoz, akivel a Matthias Corvinus Collegium miskolci rendezvényén találkoztunk.
2021-12-17 |
Hamarosan elkezdődik az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: pont akkor jött a nagymennyiségű eső, amikor fejlődésben voltak a kalászosok, így azok szépen megnőttek. Ennek ellenére azért vannak olyan mélyen fekvő területek, ahol megállt a víz, így ott nagy problémát okozhat. A szakember jó, illetve közepes minőségű és mennyiségű termésre számít az idén.
2020-07-07 |
Az átlaghőmérséklet emelkedése ha nem is olyan látványos mint a sarkvidékeken, a Kárpát-medencében élőket is érinti. A Gyimesben például az elmúlt évtizedek alatt egy hónappal hamarabb kell kaszálni a melegebb időjárás miatt, mint korábban. Ez csak egy példa a sok közül, amellyel foglalkozik a Kárpát-medence közösségeit érintő változások közül a Magyar Tudományos Akadémia pályázata keretében Babai Dániel etnoökológus és a Néprajztudományi Intézet.
2020-07-02 |
Idén május 10-re esett a túlfogyasztás napja Európában. A WWF Magyarország szerint ez azt jelenti, hogy ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai - ezen a napon - kimerülnének.
2019-05-13 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt