Idén kevesebb és rosszabb minőségű búza termett az országban, ezért várhatóan emelkedni fog a liszt, illetve a kenyér ára is. Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke rádiónknak elmondta: a multinacionális cégek már bejelentettek egy 10 százalékos áremelést. Szerinte az ágazat többi szereplője mindössze akkora mértékben emeli majd a kenyér árát, hogy a megemelkedő költségeit éppen finanszírozni tudja.
2020-10-10 |
Borsod megyébe látogatott szeptember utolsó napjaiban Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető köszöntőt mondott az Országos Pálinkaverseny megnyitó ünnepségén, amelynek idén Miskolc adott otthon.
2020-10-04 |
Ha át lenne hangolva a közfoglalkoztatás, nem lenne szükség vendégmunkásokra a mezőgazdaságban – ez a véleménye Rácz Imrének, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökének.
2020-04-29 |
Jelenleg jobban félnek a szárazságtól, mint a vírustól a mezőgazdaságban. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara megyei elnöke rádiónknak azt mondta: bár az őszi vetésűek szépen teleltek, a tavaszi vetésűekkel lehetnek nagy gondok, ha nem esik eső. Szerinte élelmiszerhiánytól nem kell tartani, hiszen akár 20 millió embert is képes ellátni a magyar agrárium. Ennek ellenére át kellene gondolni az alapvető termékek támogatását, mert vannak közöttük olyanok, - mint például a burgonya vagy a cukor -, amelyek termelése vészesen lecsökkent az utóbbi időben hazánkban.
2020-04-23 |
Ingyen hitelhez juthatnak a gazdák az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelével. Az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, és az agrártárca költségvetéséből kamat-, illetve költségmentessé alakították a konstrukciót. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az anyagi támogatás mellett a legfontosabb segítségnek az értékesítési lehetőségek biztosítását nevezte.
2020-04-22 |
Hajdú Dávidot, a többszörös díjnyertes mangalica őstermelőt kérdeztük, hogy most Miskolcon és környékén milyen helyzetben vannak az agrárszektorban dolgozók. Sok probléma érinti az agráriumban létrejött vállalkozásokat, hiszen a piacokra is kevesebb áru jut el a vevőkhöz és az éttermi felvásárlások is megszűntek. Bár még a lakossági felvásárlás egy darabig segítségére lehet az ágazatban dolgozóknak, de ez is kis hányadát képezi a bevételüknek.
2020-04-22 |
A szabályok és előírások betartása mellett zajlanak a tavaszi mezőgazdasági munkák a Hajdú-Bihar megyében. Az okoz mindössze várakozást, hogy az input anyagok egy része, mint például vetőmagok, növényvédőszerek, gépalkatrészek más országokból érkeznek. A gazdálkodókat segíti, hogy a kormány a 122 milliárd forint agrártámogatás kifizetését előrehozta, és ez most tavasszal megtörténik.
2020-04-01 |
A tavalyi évet értékelte és az idei év terveit ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete. 2019-ben közepes évet zártak a gazdák annak ellenére, hogy az év elején rendkívül aszályos volt az időjárás. A tavaszi eső azonban megoldotta a problémát. Ezért is van jelentősége a kormány által törvényben megfogalmazott és támogatott öntözésfejlesztésnek. Évi 17 milliárd Ft-tal támogatják az ágazatot, amelynek közel 50 % -a a megyében valósul meg. Emellett a mezőgazdaság jövedelmezőségét is növelni kell.
2020-01-29 |
2020 nyarán ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal.
0:00
0:00
2019-10-03 |
Integrált növénytermesztés címmel megjelent a Debreceni Egyetem oktatóinak új három kötetes tankönyve. A kiadvány mérföldkő a szakkönyvkiadásban, hiszen 2005-ben készült növénytermesztés tárgyában a legutolsó tankönyv. A most megjelent oktatási anyagot a sajtónak is bemutatták, itt készült összeállításunk.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh