Az őszi és tavaszi vetésű kultúrákra optimális idő volt, megfelelő elosztásban jött az eső és a napsütés is. Az őszi árpa és a repce betakarítása is elkezdődött a földeken, de a napokban már a búza aratása is megkezdődhet.
2023-07-07 |
Eddig nem lehet oka panaszra az időjárással kapcsolatban a gazdálkodóknak, bőséges volt a csapadék, a szántóföldi növények nagyon jól érzik magukat. A közepestől jobb termésre számítunk és a minőséggel sem lesz gond- fogalmazott rádiónknak Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcs vármegyei elnöke.
2023-06-19 |
Augusztinyi András, a Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás vezetője elmondta: 43 éve nem látott ilyen időjárást tavasszal, ennek ellenére jó kalászos termésre számít az idén, mert a tavalyival ellentétben, most elég csapadék esett a földekre, és még a tavaszi havazás sem ártott az ősszel elvetett szántóföldi növényeknek.
0:00
0:00
2023-04-17 |
Eltűnhetnek a téli hidegrekordok, téli melegrekord viszont egyre több lehet Magyarországon. Tavaly karácsonykor és utána is több napig tartó kiegyenlített, az évszakra nem jellemző magas hőmérséklet (13-17 Celsius fok)volt, ami az élővilágot, így a rovarok világát is aktív mozgásra sarkalta.
0:00
0:00
2023-01-11 |
A meteorológia nem tévedhetetlen, hiába fejlődött sokat a technikai, a műszaki háttér, bizony vannak kiszámíthatatlan tényezők, melyek akár néhány perc alatt boríthatják az addigi számításokat és könnyen megdőlhet egy-egy előrejelzés. Erről beszélgetünk Szegedi Sándorral a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjével.
2022-09-04 |
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet a sündisznók védelmére. A kis állatok ilyenkor, ősszel keresik a téli búvóhelyüket, ahol hibernált állapotban átvészelik a hideg időjárást. Gyakran avar alá vagy gallyak közé fészkelnek, ahol a kertet rendezők megbolygatják őket, és ez sajnos az életükbe is kerülhet. Ezért a szakemberek óvatosságra intenek.
0:00
0:00
2021-11-03 |
Nagyjából a felére esett vissza az idei gyümölcstermés az előző évhez képest. Nem elsősorban a koronavírusjárvány, hanem a szélsőséges időjárás okozta a legnagyobb problémákat. A becslések alapján a szokásos 900 ezer tonna helyett mindössze 500-550 tonna gyümölcs termett 2020-ban - mondta rádiónknak Apáti Ferenc, a Fruitweb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.
2020-12-16 |
A globális felmelegedésről, az időjárás változásról is beszélt rádiónknak a nyíregyházi okleveles mérnök Dávid Mihály, aki hosszútávú időjárás előrejelzést készít csaknem fél évszázada. A Dávid naptár szerint 2030-ig tart a globális felmelegedés, utána pedig enyhe mértékben, de csökkeni fog a hőmérséklet.
2020-04-09 |
Ön is úgy emlékszik, hogy régen gyakrabban volt hó karácsonykor? Pedig az elmúlt száz év statisztikai adatai azt mutatják, hogy régen sem volt sokkal több fehér karácsony, mint napjainkban. A hivatalos adatok szerint 3-6 évente fordult elő fehér karácsony hazánkban az elmúlt száz évben. Azonban az mindenképpen kimutatható változás, hogy a 2000-res évekig Kékestetőn mindig fehér karácsony volt, de az utóbbi két évtizedben ez egyre ritkább. A klímaváltozás miatt a legvalószínűbb, hogy a jövőben tízévente lesz csak fehér karácsonyunk. Allaga Tamással, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző meteorológusával beszélgetünk a részletekről.
2019-12-27 |
Vajon lehet-e már tudni, hogy milyen telünk lesz? Egyáltalán, hogyan készülnek az időjárás-előrejelzések? Na és mennyire tartja megbízhatónak ezeket egy szakember? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő percekben Allaga Tamással, a Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelező meteorológusával.
0:00
0:00
2019-11-09 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt