Már 1918-ban megszállták szerbek és franciák Magyarország déli részét, köztük olyan városokat is, amelyeket végül nem csatoltak el a trianoni szerződés értelmében. Pécs, Baja és Mohács térségében egy bő hétig még egy új állam is létrejött, ám a magyar katonák bevonulásával ez megszűnt. A mai határtól eltérően Baját a szerbek szerették volna megszerezni, de ez végül nem sikerült nekik.
2020-12-01 |
102 éve ért véget az I. világháború. 1918. 11. hó 11-én, 11 óra 11 perckor írták alá a háborút lezáró békét. Godzsák Attila történésszel az évfordulón a sátoraljaújhelyi I.világháborús helyszíneket járjuk végig gondolatban, hiszen a város a háború stratégiai fontosságú pontja volt, s a mai civil szervezetek és hagyományőrző közösségek ápolják és őrzik a nagy háború helyi emlékezetét.
2020-11-13 |
Nyíregyházán nem október 23-án, hanem három nappal később, 26-án kezdődtek az ’56-os események. Ilyés Gábor, helytörténész rádiónknak elmondta: a nyíregyházi származású Tárnok-testvéreket a budapesti tüntetés során meggyilkolták. A Kossuth Lajos, valamint a Vasvári Pál Gimnázium diákjai ezért szerettek volna egy megemlékezést szervezni a tiszteletükre, amit a fenntartók nem engedélyeztek.
2020-10-24 |
Miért akarták még Békéscsabát is megszerezni a románok? Hogyan lehet két Nagylak - egy Magyarországon, egy Romániában? Miért vágták ketté Kötegyán község vasútállomását? Miért voltak ennyire fontosak a vasútvonalak a határmegállapításnál? És vajon, miért nem volt elég erős az amerikaik hangja, akik azt mondták, a vasút nem lehet szempont egy határ meghúzásnál, hiszen azt könnyen meg lehet építeni? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ a trianoni határainkat boncolgató sorozatunkban. Timár Gáborral, az ELTE Geofizikai Tanszékének vezetőjét hallják.
2020-08-08 |
A Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze több mint 40 évnyi színházi pályafutással a háta mögött úgy döntött, hogy a 42 éve megszerzett érettségije mellé idén emelt szintű érettségit tesz társadalomismeretből. A színművészt a tanulás öröme hajtotta, a tudásának bővítése, és az sem volt neki utolsó szempont, hogy sokszor nem értette, miről beszélnek a szociálpedagógus és szociológus gyerekei, ezért kitalálta, hogy felvételizik a Miskolci Egyetem szociológia és kulturális antropológia szakára.
2020-06-19 |
Egy-egy új fizetőeszköz bevezetése mindig gazdasági megfontolásból történt - hangsúlyozta rádiónknak Holmár Zoltán, aki egy kis időutazásra invitálja a hallgatókat. A történész felelevenítette azokat az eseményeket, amikor új pénz került bevezetésre. Az interjúból megtudhatjuk azt is, hogy ki volt az a híres nyíregyházi személy, aki egy bankón szerepelt.
2020-05-14 |
A Nagy Háború elfeledett cigány katonáiról beszélgettünk Scholcz Róbert Gergely régész-történésszel. A magyar nagyközönség napjainkig nem tudja, hogy 1914-1918 között számos cigány katona küzdött a világháborúban szárazföldön és vízen, sőt, „cigány-szerelem” fedőnévvel 1918 őszén magyar csapatokat szállítottak az olasz frontról a nyugati hadszíntérre. Mivel a Monarchiában a cigányságot társadalmi rétegként és nem önálló nemzetiségként kezelték, ezért áldozatvállalásukról, helytállásukról viszonylag keveset tudunk. Az I. világháború centenáriumára vándorkiállítás és könyv született a témában, Hegedűvel és puskával címmel, a nagy háborúban harcoló cigány katonák életéről, szolgálatáról.
2019-10-31 |
A könyv összegzi valamennyi jelenlegi tudományos ismeretet a Tokaji borvidék múltjából, kezdve az 1200 éve elkezdett szőlőműveléstől napjainkig.
0:00
0:00
2019-06-11 |
Neves Újhelyiek című sorozatunkban Farkas Andor polgármestert ismerhetik meg, aki sorsfordító években, az első világháború idején irányította Sátoraljaújhely mindennapjait.
2019-05-28 |
Lelkész szakszervezet is létrejött száz évvel ezelőtt, a 133 napig tartó Tanácsköztársaság idején. Ennek célja máig homályos, hiszen egyszerre látott el lelkész és egyház - érdekvédelmi feladatokat, és források bizonyítják, hogy a szakszervezet vezetői együttműködtek az állampárttal is. Csűrös András református lelkész, történész a Tanácsköztársaság és a református egyház viszonyát kutatja. Vele beszélgetünk a következő percekben.
2019-05-28 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt