A Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola vezetősége úgy határozott, hogy az utolsó tanítási napon, június 15-én elballagnak a nyolcadik osztályosok és a rá következő napokban 2-2 évfolyamonként tartanak személyes találkozással, bizonyítványosztással egybekötött tanévzárókat, de lesz egy nagy közös központi digitális évzáró is. Természetesen még a járványügyi szabályok betartása mellett.
2021-06-14 |
A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott a magyar református közösségek szolgálatában folytatott sokoldalú tevékenysége, valamint a miskolci egyházi oktatás területén végzett oktatói és intézményvezetői munkája elismeréseként Ábrám Tibor.
2021-06-14 |
Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel. Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora azonban azt mondja: amit pápalátogatásnak hívunk, az általában napokig tart, és ilyenkor a pápa mindig találkozik az adott ország vezetőivel is. Ferenc pápa azonban szeptemberben alig három órára érkezik Budapestre, és soha nem is volt arról szó, hogy a szent misén kívül bárhova is elmenne, bárkivel is találkozna. A részleteket Máté-Tóth András valláskutató mondja el.
2021-06-08 |
A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) közös inklúziós programjának munkatársai református általános iskolák jelentkezését várják a 2021-2024 közötti időszakra.
2021-06-04 |
130 évvel ezelőtt született Karácsony Sándor pedagógiai, filozófiai író, a Debreceni Tisza István Tudományegyetem professzora, a Debreceni Református Gimnázium egykori diákja, akinek kéziratos és könyvhagyatéka a család adományaként a Református Kollégium Nagykönyvtárába került május 28-án. Győri János gyűjteményi igazgatóval beszélgettünk.
2021-06-01 |
A koronavírus járvány időszaka nagyban megváltoztatta mind a bentlakók, mind pedig a nappali ellátást igénybe vevők életét, mindennapjait. Minderről Jónyer Lajosnét, a Tiszáninneni Református Egyházkerület Diakóniai szakreferensét kérdeztük.
2021-05-29 |
Tavaly a járvány miatt elmarad, de idén már meg tudja rendezni hagyományos ökumenikus missziói konferenciáját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa lelkészek és lelkészi munkatársak számára. A nagyon várt találkozásra június 21-étől 25-éig kerül sor Révfülöpön, és még lehet jelentkezni: a határidőt a körülményekhez igazodva kitolták június 8-áig.
2021-05-27 |
Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztyén ünnep, amelyen a keresztyének a Szentlélek mennybemenetelét, az egyház születésnapját ünneplik. Idén május 23-24-én tartják. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Hangóné Birtha Melindát a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztorát hallják.
2021-05-23 |
40 év után most megújulhatott a templom ékessége, az orgona, melynek avató ünnepsége május 24-én 10.00. órától lesz, amikor Fekete Károly püspök egy korábbi ígéretéhez híven szólaltatja meg a 9 millió forintból újjá varázsolt hangszert. Czapp Józseffel a Mikepércsi református gyülekezet lelkipásztorával Tóth Emese beszélget.
2021-05-23 |
A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkészválasztást tartott, ugyanis Vad Zsigmond lelkipásztor nyugdíjba vonulásával megüresedett egy lelkészi állás a gyülekezetben. A presbitérium még január 17-i ülésén határozott úgy, hogy Nagytiszteletű Beszterczey Andrást, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetőjét hívja meg a szolgálatra. Beszterczey Andrással beszélgettünk.
2021-05-21 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt