"Erdei ösvényeken - vizek hullámain" címmel nyílt a Természettár kirakatkiállítása Debrecenben a Kölcsey Központ Hunyady utca felőli oldalán. Váradi Zoltán a Természettár vezetője kifejezetten a helyi élővilág jellegzetességeit szeretné megmutatni az érdeklődőknek. Így a közeli erdőségek legapróbb lakóitól kezdve, a talajtól a lombkorona legfelső csúcsáig ismerhetjük meg a természet csodáit. A kiállítás anyagában helyet kapott a vízi életközösségek bemutatása a parton és a nádasban egyaránt. Mindez a felfedezés szabadságát kínálja a nézelődők számára, akiket egyúttal arra is ösztönöz, hogy a látottakat tapasztalja meg egy-egy kirándulás során is.
2021-04-07 |
A falfestmények a kollégium fennállásának 400. évfordulójára készültek. Alkotójuk, Gáborjáni Szabó Kálmán volt, aki a freskó festészetet Olaszországban tanulmányozta. Az élethű nagyságú emberalakokat ábrázoló monumentális művekről Pinczés Orsolyával, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának múzeumpedagógusával beszélgettünk.
2021-03-16 |
Fábry Zoltán felvidéki magyar író, publicista, kritikus életét és életművét bemutató vándorkiállítás készített a Magyar Nyelv Múzeuma. Fábry, a felvidéki magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja 51 évvel ezelőtt halt meg. A kommunista hatalom nem támogatta, csupán megtűrte. Életében és írásaiban a vox humana-t, az emberség hangját tűzte a zászlajára.
2021-03-07 |
Baloghné Szűcs Zsuzsanna rádiónknak elmondta: sokszor éri őket az a vád, hogy nincs élet a faluban. Lassan kihal az a generáció, amelynek még bármilyen kötődése lenne a falusi világgal, élményei voltak az adott korból és élővé, érthetővé tudnák tenni az intézményt.
2021-03-05 |
A Herman Ottó Múzeum szakemberei illetve a Diósgyőri vár régész-tudományos szakértőjének segítségével megkezdődött a kiállítási terek kiürítése, a berendezési tárgyak elcsomagolása és elszállítása. Azért kell költöztetni a vár berendezéseit, mert a várrekonstrukció második üteme napokon belül elkezdődik, a munkálatok várhatóan két évig tartanak– mondta el rádiónknak Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.
2021-02-19 |
A Törökszentmiklósi Református Egyházközség 300 éves fennállása alkalmából kiállítást szervezett, melynek megnyitója a koronavírus-járvány miatt online zajlott. Szabó József elnök-lelkipásztor köszöntőjében bemutatta a gyülekezet történetét és a kiállítás felépítését. A tárlat állandó jelleggel látogatható. Szirák Sára hangképes beszámolója:
2021-01-13 |
A Tiszta Forrás Hímzőkör 45 éves jubileumi kiállítása a Debreceni református Kollégium Múzeumában, valamint annak online felületein is látható. A szakkör tagjainak munkáin keresztül megismerhetők hazánk hímzőművészetének jellegzetes darabjai, motívumai. A hímzőkör vezetőjével, Molnár Tibornéval beszélgettünk.
2020-12-03 |
A debreceni MODEM-ben november 14-én, szombaton megtartották az intézmény történetének első online kiállításmegnyitóját. Kicsiny Balázs „Időhúzás” című életmű kiállítása mellett pedig most hétvégén Ferenczy Zsolt „Klónia”című tárlata is elérhetővé válik a virtuális térben. Az intézmény egyik erőssége már a tavaszi karantén idején is az online foglalkozások voltak közép-és általános iskolások számára, melyek most folytatódnak.
2020-11-20 |
A fizika csodáiról nyílt látványos kiállítás és játszóház ingyenesen látható a Rendezvények Házában, Felsőzsolcán, természetesen a járványügyi óvintézkedések betartása mellett.A november első hetében megvalósuló érdekes látnivalók egy pályázati lehetőség keretében történtek bemutatásra, egy programsorozat részeként. A szervező kazincbarcikai Játékos Tudomány Egyesület tagjai fizikai jelenségeket bemutató egyedi tervezésű eszközökkel rendezték be a sportcsarnok épületét. Ügyességi és logikai játékokat, ördöglakatokat, érzékcsalódást illusztráló ábrákat, színes molinókat hoztak és otthon is elvégezhető kísérleteket mutattak be.
2020-11-10 |
Hazatérés a címe F. Balogh Erzsébet festőművész október 22-én nyílt kiállításának a Miskolci Galériában. A miskolci születésű alkotó tárlatát a megnyitón Bukta Imre ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
0:00
0:00
2020-10-28 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt