A segélyszervezet évek óta végez börtönmissziós feladatokat a fiatalok körében. A filmvetítéssel a lakosságot szeretnék érzékenyíteni a téma iránt és megmutatni, hogy ezek a megbélyegzett fiatalok is szerethetőek.
2020-10-01 |
Miskolc az otthonunk, hirdeti a felhívás, amelyet a CINEFEST filmfesztivál szervezői tettek közzé. Pályázatot hirdetnek saját film késztésére, a lényeg, hogy az elkészült alkotás azt a Miskolcot mutassa, amilyennek az alkotó látja a várost. Erről is beszélgettünk Bíró Tiborral, a szervező CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.
2020-07-30 |
Soha nem látott dokumentumokat is bemutat a Reformátusok és Trianon című ismeretterjesztő film. Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb protestáns felsőoktatási intézményeként a Károli Gáspár Református Egyetem kiemelten fontosnak tartja a magyar református identitás erősítését. Ennek jegyében készítette el az egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhely a Reformátusok és Trianon című harmincperces ismeretterjesztő filmet. A film forgatókönyvíró-rendezője Ablonczy Bálint, a Reformáció Öröksége Műhely vezetője volt.
2020-06-05 |
A nagyváradi vasútállomás restijében született meg a Királyhágómelléki Református Egyházkerület - ez is kiderül a Reformátusok és Trianon című filmből, amelyet a Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhely (RÖM) a békeszerződés aláírásának századik évfordulójára készít. Novák Tamás és Ablonczy Bálint filmje kifejezetten a trianoni szerződés reformátusokra gyakorolt hatását kutatja, szakértők, korabeli dokumentumok és archív felvételek segítségével. A részletekről Ablonczy Bálinttal, a Reformáció Öröksége Műhely vezetőjével beszélgettünk.
2020-05-04 |
A kommunizmus áldozatainak emlékére készült "A sátán fattya" című - Nagy Zoltán Mihály regényéből gyökerező film, amelynek rendezője Zsigmond Dezső, társforgatókönyvírója pedig Balogh Géza, a Szabad Föld főmunkatársa, Nyíregyházán élő újságíró. Közeledvén az évfordulóhoz, a filmet ismét bemutatja a nyíregyházi Krúdy Art Mozi február 22. és 23-án. A film születésének körülményeiről beszélgetettünk a forgatókönyvíróval.
2020-02-21 |
Jövő május végén ismét az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetözi filmfesztivált rendeznek Szegeden. A fesztivált negyedik alkalommal azzal a szándékkal rendezik meg, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsák a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsenek fiatal filmesek bemutatkozására. Szabó Éva Andreával, a fesztivál művészeti igazgatójával beszélgettünk az Európa Rádió Kitekintő című műsorában.
2019-10-31 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt