A teológián a hatodév egy olyan exmisszus-gyakornoki esztendő, amikor a lelkész hallgatók egy-egy gyülekezetbe kirendelve szolgálnak egy évig.
2020-09-06 |
A vasalódeszkás testnevelő tanár elhíresült videója inkább vicc volt, mint komoly tananyag, ráadásul az a koronavírus-járvány legnehezebb heteiben készült - mondja Hamar Pál, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke, aki egyben a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese is. A következő percekben nem csak a makói tanár ügyéről beszélgetünk vele, hanem visszapillantunk a tanév vége apropóján, hogy hogyan is kellett volna testnevelést oktatni a távoktatás idején.
2020-06-19 |
Ön elmert menni templomba tegnap? Vagy még inkább online követte az istentiszteletet? Hogyan élte meg a karantén időszakát, azt, hogy a templomok zárva voltak? Változott-e a hitélete, Istenkapcsolata? Többet, vagy éppen kevesebbet imádkozott? Úrvacsorázott-e a tévé előtt húsvétkor? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoportja, egy online kutatás keretében. A részletekről Ilyefalvi Emese néprajzkutatót, a kutatócsoport tudományos munkatársát, az ELTE BTK Folklore Tanszékének tanársegédjét kérdeztük.
2020-05-19 |
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet, amelyre középiskolások és felnőttek jelentkezését is várják a szervezők. Ez alkalommal A szabadító Isten lesz a téma. A játék öt héten keresztül tart, nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban vegyék kezükbe a Szentírást. A versenyre felekezeti hovatartozástól függetlenül a bibliatarsulat.hu oldalon elérhető űrlap kitöltésével regisztrálhatnak az érdeklődők, május 10-éig.
2020-05-07 |
Lehetőleg ünneplőbe öltözzünk az online istentisztelet megtekintéséhez. Az is fontos lenne, hogy ne akarjunk közben mást csinálni, hanem ugyanúgy mint máskor, amikor időt szántunk rá, bezártuk magunk mögött az ajtót és elmentünk a templomba az istentiszteletre - fogalmazott rádiónknak Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc Avasi Református Egyházközség lelkipásztora.
2020-04-29 |
Az akció azonban a koronavírus okozta korlátozások miatt a virtuális térbe költözik. Tavaly több mint tízezer gyereket emeltek magasba szüleik egyszerre az ország 25 városában és több határon túli településen családi napok, gyerekrendezvények keretében. Ezzel mutatták meg, hogy a gyerek a legnagyobb érték. Debrecenben a Kölcsey Központ adott otthont családi rendezvénye keretében a kísérletnek. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom most is nagy gyerekemelésre hív minden szülőt az otthonában, április 29-én, 11 órakor!
2020-04-28 |
Online formában zajlanak a Szólj be a papnak! programsorozat eseményei, hiszen a szervezők szerint a lelki táplálékra továbbra is szüksége van az embereknek. A következő találkozó április 25-én, szombaton este 6 órakor lesz, amikor videókonferencián négy püspök válaszol az érdeklődők kérdéseire.
2020-04-26 |
Honlapjukon például virtuális tárlaton vehetünk részt, de aktívan használják a közösségi médiát és a legnépszerűbb video-megosztó oldalt is. Bár látogatókat nem fogadnak, a munka nem állt meg, a múzeum főépületének felújítása ugyanis folyamatosan zajlik és vannak tervek a jövőre nézve is. Hegedűs Anitával, a múzeum sajtóreferensével beszélgettünk az Európa Rádió Kitekintő című műsorában.
2020-04-26 |
Sikaláné Sánta Ildikó, a bibliotéka igazgatója az Európa Rádió Kitekintő című műsorában elmondta, digitális állományukkal a pedagógusok munkáját is segítik, de folyamatosan osztanak meg weboldalukon online tartalmakat. Emellett közösségi oldalaikon például könyvajánlókat találunk, valamint kreatív és interaktív játékokat is. Hozzátette, a kényszerszünet arra is alkalmat ad, hogy elvégezzék a karbantartási és felújítási munkákat a központi épületben és a fiókkönyvtárakban is.
2020-04-24 |
Tabajdi Ádám fiatal debreceni orgonaművész zenei tehetsége már korán megmutatkozott. Kezdetben zongorázott, majd beleszeretett az orgonába. Kántorizációs tevékenységet folytatott több debreceni gyülekezetben is nagy sikerrel. Tanulmányait felső szinten folytatta és tanárai biztatására jelentkezett és felvételt nyert a Párizsi Konzervatóriumba, ahol már diplomát szerzett. 2019 szeptemberén egy meghívásnak köszönhetően Japánba utazott, a távolkeleti országban egy évet tölt el. A napokban már japán nyelven küldött üzenetet és egy csodálatos zeneművet, melyet hamarosan közreadunk, előtte azonban még közvetlenül az elutazása előtti napokban készült beszélgetésünkből idézünk vissza.
2020-04-21 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt