„Az Avasi kilátó olyan kecses, mint egy balerina” mondta rádiónknak adott interjújában Szunyogh László főépítész. Az Avasi kilátó hatvanéves születésnapját koronázták meg azzal, hogy 2023 végére átadták a megújult építményt. A ma ismert, tévétoronyként is működő kilátót Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján építették, majd avatták fel 1963. augusztus 20-án. Azóta a város szimbólumává vált az épület.
2024-01-09 |
Az építmény egy szép, kupolás tetőszerkezetet kapott, amely – a Palotaszállóval együtt – jellegzetes látképe lett Lillafürednek egészen az 1950-es évekig, ekkor ugyanis elbontották a „Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna építése miatt.
2022-08-30 |
Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján épült meg az építészeti és statikai bravúrokban bővelkedő torony. Viszont ettől későbbre nyúlik vissza a kilátó története, hisz már az 1906-os évben is emeltek egy ideiglenes tornyot az Avas tetejére. Az Avasi kilátó történetéről és építészeti csodáiról Miskolc város fő építészével Szunnyogh Lászlóval beszélgetünk.
2022-08-30 |
A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó terveinek megfelelően építse fel az új kilátót.
2022-08-25 |
Miskolcon az Avasi kilátó mellett, a múlt század elején kialakított teraszokat új tartalommal töltik meg és minden korosztály megtalálja majd a szórakozási és pihenési lehetőséget.
2022-06-13 |
A kilátó földszintje mészkőburkolatot kap, a felső két szint pedig vörösfenyőből épül fel, és külsőleg teljes egészében úgy néz majd ki, mint az 1900-ban felavatott eredeti építmény. A tervek szerint a kilátó kupolája olyan lesz, mint amilyen a múlt század legelső éveiben volt látható.
2021-11-21 |
Ez egy újabb eleme az újhelyi hegyeket érintő turisztikai fejlesztésnek. Erről, s egyéb aktuális hírekről beszélgetünk Dankó Dénessel, a város alpolgármesterével.
2021-04-15 |
Sok izgalmas változtatás várható az Avasi kilátó felújítása során, például a presszószint padlóig lesz üvegezve ez által már semmi akadály nem áll a szem útjába a kilátás terén. A kilátó környezetében a parkot is tervezik felújítani. A munka a tervezés fázisában jár és már csak az engedélyeztetések vannak hátra, bár még ez is sok idő. Optimista becslések szerint lakossági meghallgatás után akár már 2021-ben elkezdődhet a felújítás – mondta el rádiónknak Szunyogh László Miskolc város főépítésze.
2020-12-29 |
Különleges helyzetekben különleges megoldásokra van szükség ahhoz, hogy mindennapi életünkből ne tűnjenek el nyomtalanul legalább azok az apró, hétköznapi örömök, amelyek nélkül már szinte elviselhetetlenné válnának a nehéz időszakok. Miskolc város vezetése éppen ezért egy igazán különleges karácsonyi meglepetéssel készült a város lakosságának azért, hogy az idei, rendhagyó ünnep szó szerint különleges karácsonyi fénybe boruljon.
2020-12-06 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt