„Az Avasi kilátó olyan kecses, mint egy balerina” mondta rádiónknak adott interjújában Szunyogh László főépítész. Az Avasi kilátó hatvanéves születésnapját koronázták meg azzal, hogy 2023 végére átadták a megújult építményt. A ma ismert, tévétoronyként is működő kilátót Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján építették, majd avatták fel 1963. augusztus 20-án. Azóta a város szimbólumává vált az épület.
2024-01-09 |
A múlt század elején a miskolciak is úgy tartották, nem is miskolci polgár az, akinek nincs pincéje az Avason! Európában egyedülálló, hogy szinte a belváros szívében, a történelmi Avason – az Avas hegy északi oldalában – több mint 800 pince és borház helyezkedik el. Nemcsak a szórakozás helyszíne volt az Avas, de kultikus találkozóhellyé is vált az irodalmi táraságok és értelmiségiek között.
2023-07-19 |
A városrészben öt ilyen sziget készült el és nemsokára használatba vehetik a lakosok. A föld alatti hulladékgyűjtés kulturált és higiénikus gyűjtési lehetőséget biztosít az avasi lakók számára, valamint a kisebb helyigény mellett nagyobb mennyiség gyűjtését teszi lehetővé. A hulladékgyűjtők egyenként 3 köbméter űrtartalmúak, így tehát egy sziget több gurulós hulladéktárolót kiválthat. A sziget úgy lett kialakítva, hogy 3 vegyes és 2 szelektív edényébe helyezhetik el a lakók a szemetet.
2023-04-17 |
Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján épült meg az építészeti és statikai bravúrokban bővelkedő torony. Viszont ettől későbbre nyúlik vissza a kilátó története, hisz már az 1906-os évben is emeltek egy ideiglenes tornyot az Avas tetejére. Az Avasi kilátó történetéről és építészeti csodáiról Miskolc város fő építészével Szunnyogh Lászlóval beszélgetünk.
2022-08-30 |
Az egykori Avas szállónak 2021. januárjában lett az új gazdája a miskolci Mathias Corvinus Collegium. Ezt követően az elmúlt évben elvégeztettük a szálló állagmegóvási munkálatait, megszüntettük a beázást, befedtük az ablakokat, és több helyen megerősíttettük a falakat, mennyezeteket – mondta el rádiónknak Konyári György, az MCC miskolci képviseletének vezetője.
2022-06-25 |
Miskolcon az Avasi kilátó mellett, a múlt század elején kialakított teraszokat új tartalommal töltik meg és minden korosztály megtalálja majd a szórakozási és pihenési lehetőséget.
2022-06-13 |
Miskolc város napjához kapcsolódóan május 12-e és 14-e között tartják az Avasi Borangolást, amelynek első napja szakmai nap, a péntek és szombat viszont a közönségé. A 10. jubileumi rendezvényen 84 borászat mutatkozik be Villánytól a Felvidékig.
2022-05-06 |
Óévi istentiszteletet közvetítettünk Miskolcról, az Avasi református templomból. Igét hirdetett Hangó István, a gyülekezet lelkipásztora.
Révai Márton miskolci okleveles építészmérnök diplomamunkájában tervezte meg a miskolci libegőt. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak tervek és nem megvalósítás alatt álló beruházás.
2021-10-21 |
Bár Magyarországon gyerekcipőben jár az adományozói kultúra, mégis tettek egy próbát, a jóügyekért.hu online támogatói honlappal. A működésének abban rejlik a trükkje, hogy hétköznapi emberek „követként” állnak be bizonyos ügyek mellé és a saját erőforrásaiknak megfelelően hirdetik azokat.
2021-10-07 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt