1970. március 21-én tartották az első Föld napját, melynek 2023-ban kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 %-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
2023-04-20 |
A meteorológia nem tévedhetetlen, hiába fejlődött sokat a technikai, a műszaki háttér, bizony vannak kiszámíthatatlan tényezők, melyek akár néhány perc alatt boríthatják az addigi számításokat és könnyen megdőlhet egy-egy előrejelzés. Erről beszélgetünk Szegedi Sándorral a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjével.
2022-09-04 |
De a napi hőmérsékletkülönbségekben is tapasztalható volt több mint 10-12 fok. Fejfájás, szédülés, magas vérnyomás vagy alvásproblémák – csak néhány azon tünetek közül, amelyeket az időjárásváltozás okozhat.
0:00
0:00
2021-02-25 |
A globális felmelegedésről, az időjárás változásról is beszélt rádiónknak a nyíregyházi okleveles mérnök Dávid Mihály, aki hosszútávú időjárás előrejelzést készít csaknem fél évszázada. A Dávid naptár szerint 2030-ig tart a globális felmelegedés, utána pedig enyhe mértékben, de csökkeni fog a hőmérséklet.
2020-04-09 |
Ön is úgy emlékszik, hogy régen gyakrabban volt hó karácsonykor? Pedig az elmúlt száz év statisztikai adatai azt mutatják, hogy régen sem volt sokkal több fehér karácsony, mint napjainkban. A hivatalos adatok szerint 3-6 évente fordult elő fehér karácsony hazánkban az elmúlt száz évben. Azonban az mindenképpen kimutatható változás, hogy a 2000-res évekig Kékestetőn mindig fehér karácsony volt, de az utóbbi két évtizedben ez egyre ritkább. A klímaváltozás miatt a legvalószínűbb, hogy a jövőben tízévente lesz csak fehér karácsonyunk. Allaga Tamással, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző meteorológusával beszélgetünk a részletekről.
2019-12-27 |
Vajon lehet-e már tudni, hogy milyen telünk lesz? Egyáltalán, hogyan készülnek az időjárás-előrejelzések? Na és mennyire tartja megbízhatónak ezeket egy szakember? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő percekben Allaga Tamással, a Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelező meteorológusával.
0:00
0:00
2019-11-09 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt