Tudják mi az a booktuber? Olyan szenvedélyes olvasó, aki az olvasmányélményeiről youtube videókban számol be, tulajdonképpen könyveket ajánl elolvasásra. Az egyik legismertebb booktuber: a miskolci Venczel-Tóth Evelin korrektor-szerkesztő, bábszínész és a pergamenre hányt szavak youtube csatorna gazdája. Ismerjék meg őt közelebbről, mi indította az olvasásra és a vlogolásra és melyek azok a könyvek, amelyek az elmúlt év kedvencei voltak számára.
2021-01-26 |
A Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey Utcai Fiókkönyvtárában 38 manó lakik már évek óta. Most, hogy tudomást szereztek arról, hogy a járvány miatt zárva van a könyvtár, úgy döntöttek, válaszolnak a kis olvasók leveleire, sőt, még olvasnivalót is ajánlanak nekik. A manók karácsonyig várják a leveleket e-mailben, és postán is. A részletekről Bakosné Mikula Edit főkönyvtárost kérdeztük.
2020-12-10 |
Következő összeállításunkban az olvasáshoz szeretnénk kedvet csinálni a könyvtáros segítségével.
2020-07-21 |
Néhány szolgáltatással már fogadja az olvasni vágyókat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyíregyházán. Nem tudnak minden szolgáltatást biztosítani - ilyen például a helyben használat és az internetezés -, de a legfontosabbak rendelkezésre állnak. Így be lehet iratkozni és lehet kölcsönözni a felnőtt-, valamint a gyermekkönyvtárból. Már az első nap délutánján közel 150 látogatója volt az intézménynek.
2020-06-21 |
Külön gyerekzsűri is véleményezte a 2019-ben megjelent kortárs gyermekkönyveket a Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj versenyében. Egy esetben ráadásul úgy is döntöttek a gyerekek, ahogy a szakmai zsűri is. A verseny részleteiről és a díjazottokról Szekeres Nikolett irodalmár számolt be.
2020-06-14 |
Egyelőre előre egyeztetett időpontban, de már lehet könyveket, dokumentumokat kölcsönözni a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci, központi épületében és a fiókkönyvtáraiban. Időpont egyeztetésre email-ben, telefonon van lehetőségük az olvasóknak. Június 15-én hétfőtől már elindulnak a könyvtárbuszok is, így a kistelepüléseken élők is kölcsönözhetnek könyveket - tudatta rádiónkkal Varga Gábor igazgatóhelyettes.
2020-06-13 |
Kellenek-e a klasszikus irodalmi alkotásokból válogatott kötelező olvasmányok az ember iskolás évei alatt, vagy el kell rakni a hátsó polcra és kortárs művekre cserélni? Évek óta folyik erről a vita. Sokan azzal érvelnek, hogy a mai gyerekek nem értik a klasszikus irodalmi művek nyelvezetét, míg mások azt mondják, hogy tanulják meg, akárcsak a természettudományos tárgyak idegen kifejezéseit. Nyiri Péter irodalomtörténésszel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával arról beszélgetünk, hogy mit jelenthet az ember életében, lelki-szellemi fejlődésében a klasszikus irodalom.
2020-05-15 |
A XXI. század közkönyvtára már nem pusztán könyv-tár, dokumentumbázis, hanem kultúra- és értékközvetítő intézmény. A tanulás és a tájékozódás helye. Közösségi hely, ahol az emberek olvasnak, tanulnak, szórakoznak, beszélgetnek; valamint a kreativitás helye, ahol az emberek kreátorok: az információt újabb tartalmak létrehozására és saját kreativitásuk kifejezésére használják fel.
2019-10-09 |
Bogácson tölthettek egy hetet a Hahó könyvtársak olvasás népszerűsítő verseny győztes csapatai. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hatodszor hívta olvasni és játszani a megye kisiskolásait vetélkedő keretében. A megye miden részéről jelentkezett 29 csapat közül a tavaszi írásbeli fordulók alapján 16 jutott be a júniusi döntőbe, az ottani szereplésért pedig 7 csapat, összesen 28 iskolás nyerte el a táborozás élményét. Következő összeállításunk hazaérkezésükkor készült.
2019-08-19 |
Hétfőn rendezték, a Hahó, könyvtár(s)ak! megyei olvasásnépszerűsítő vetélkedő szóbeli döntőjét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. Az utolsó megmérettetésre 16 csapat jutott be.
0:00
0:00
2019-06-04 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt