Mindkét megyében javában zajlik az almaszüret. Az almatermés nagyjából 60-70 %-át betakarították már hazánkban köszönhetően a kedvező szeptemberi időjárásnak. Azonban a prognosztizált 500-550 tonna alatt marad valószínűleg a termés, bár ez így is jóval magasabb a tavalyi év szinte rekord alacsony almatermésétől, amikor mindössze 280 ezer tonna alma termett hazánkban.
0:00
0:00
2023-10-11 |
Átadták a felújított Rákóczi szüretelőházat Tarcalon, amely turisztikai célokat szolgál majd. Az avatásra összehívott esemény egyben a zárórendezvénye volt egy 3,5 milliárdos fejlesztési programnak, amely a Tokaj Borvidék világörökségi kulurtáj úgynevezett magterületét érintette.
2023-07-10 |
A program díszvendége volt Nagy István agrárminiszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Hajdúszoboszló városa.
2022-10-05 |
Már megkezdődött a korai érésű szőlőfajták szüretelése hazánkban. Miskolcon az avasi, illetve a görömbölyi pincesoron számos borász kezd bele a szüretelés után a borkészítés következő fázisába, az erjesztésbe. Ez az időszak azonban fokozott odafigyelést igényel a gazdáktól, hiszen must erjedése során mustgáz szabadul fel, mely kiszoríthatja a levegőt a borospincéből, mely tragédiát is okozhat.
0:00
0:00
2022-08-25 |
A borvidéken viszonylag hosszú a szüreti időszak, hiszen a korai fajták, valamint az aszúszemek és a a késői szüretelésű borok alapanyagául szolgáló szőlőszemek leszedése között hónapok is eltelhetnek. Dr. Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsnak elnökét, a Patrícius Borház birtokigazgatóját kértük, hogy értékelje az eddigi szüreti időszakot, de interjúnk során más, a borászathoz kapcsolatos kérdéskörrel is foglalkoztunk.
2020-10-31 |
Legalább is a korai fajták, például a zenit esetében - mondják a szőlészek. A felvásárlási árak azonban gyalázatosak
2020-09-20 |
Van aki már túl van rajta, van aki még most kezdte. Mád határában a Király dűlőn sokan leszedték már a muskotályt és szedik a furmintot, a hárslevelűt. De azok, akik a hagyományos és nem a reduktív eljárást részesítik előnyben egészen eddig kint tartották a muskotályt- az eredmény pedig 30 fokos must.
2019-10-12 |
Jelenleg a kékszőlő szedése zajlik az ültetvényeken. A tavalyihoz képest kevesebb és gyenge minőségű az idei termés de nem a kiugró eredményt hozó előző esztendő a mérvadó - mondta a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Kovács Zita hozzátette: a nagyobb fertőzések elkerülték a borvidéket a jégverés sem okozott jelentős károkat, szépek, egészségesek a szőlők de nincs létartalma a gyümölcsnek - hangsúlyozta.
2019-10-06 |
Javában zajlanak országszerte a levendulaszüretek. A Balatonnál ennek már hagyománya van, de itt a közelben, Végardón is lehet a gyógyító, illatos növényből szedni.
0:00
0:00
2019-06-28 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt