Megfigyeli a harkályfajokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának önkéntes csapata. A munkát január 20-án kezdték és egészen májusig folytatják. Az esetleges állománycsökkenésről szeretnének adatokat nyerni a felméréssel. Az országban nyolcszáznál kevesebb egyedszámmal rendelkező, fokozottan védett fehérhátú fakopáncsokat és a második legritkább hamvas küllőket igyekeznek megszámolni. A Bükk kifejezetten ideális élőhely a fakopáncsok számára, ezért is itt végzik a Miskolc környéki erdőkben a megfigyelést. A részetekről Somoskői Péter, a Bükki Helyi Csoport alelnöke számol be.
2021-03-16 |
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékező túrát hirdet a Bükk hegységben. „Nem szerettük volna, hogy még egy év kimaradjon ebből a nagy múltú túrából, ezért megújult formában február 18-tól április 11-ig tartjuk meg” – mondta el rádiónknak Makár Richárd elnökségi tag. A klasszikus négy távon teljesíthetjük a túrát erőnlétünknek megfelelően és az igazolást visszaküldve várnak minket az ajándékok.
2021-02-23 |
A Bükki Nemzeti Park még 2020-ban az „E-biciklizd be Magyarországot!” elnevezésű program keretében 15 darab hegyi terepre való e-bike-ot kapott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól. A fejlesztés során még 9 darab kültéri kerékpáros szervizpont is kihelyezésre került a nemzeti park területén és megjelent az új kerékpáros térkép, melyet a miskolci kerékpárosok is jól tudnak használni. Sok biciklis útvonal indul Miskolcról is a Bükkben, érdemes ezekre is ellátogatni – emelte ki rádiónknak Rónai Kálmánné igazgató asszony.
2021-02-09 |
A turistaház évtizedek óta fogad gyalogos és kerékpáros turistákat, valamint az erdőt felfedezni vágyó csoportokat, akik évente mintegy 8 ezer vendégéjszakát töltenek itt el. A felújítás keretében egyebek mellett modernizálták az épületet és az apartmanokat, kialakítottak egy fedett teraszt, valamint energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre.
2020-09-29 |
Legalább is a korai fajták, például a zenit esetében - mondják a szőlészek. A felvásárlási árak azonban gyalázatosak
2020-09-20 |
Az ECO KARST programban hét ország, hét védett karsztos területe vesz részt. Magyarországon a Bükki Nemzeti Park törzsterülete a mintaterület. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a Duna menti pályázó országok karsztos területeinek a védelméhez és azok fenntartható fejlődéséhez. A „Natura 2000 díj” közönség díjat is ad, így a Bükki Nemzeti Park részvételével megvalósult ECO KARST projektre is lehet szavazni a nemzeti park honlapján. A díj jelölésről és a projekt megvalósult programjairól Schmotzer András Élővilágvédelmi Csoport kutatási szakreferense számolt be rádiónknak.
2020-06-21 |
A nemzeti park fontos feladatának tartja a területen lévő vállalkozások segítését, emellett az is elsődleges szempont, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készülő termék juthassanak el a fogyasztókhoz.
2020-04-01 |
A menetrend szerinti járatokon kívül tematikus programot is szerveztek, így elindult a Zúzmara, a Pirostojás. a Vadászkürt járat, a véradó expresszt is kiemelkedő érdeklődés kísérte, és az idén 20 ezren váltottak jegyet a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvánnyal közösen szervezett Mikulásvonatra. Az erdei kisvasút korszerűsítési munkáiról is érdeklődtünk Pintyili Gergely üzemigazgatónál.
0:00
0:00
2020-01-18 |
Befejeződött a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Dorottya utcai végállomásának kivitelezése. Több mint 87 méter hosszúságban új peron épült az I. vágány mellett, ami az időseknek és kisgyermekeseknek egyaránt megkönnyíti a felszállást az erdei vasút szerelvényeire. Az épület melletti "élménytéren" különböző látványelemek kaptak helyet. Egy valódi kisvasúti személykocsit idéző "személykocsi-szelet"-et is kialakítottak, ami utas-váróként és a hazai kisvasutakról szóló ismertető pontként várja majd az utasokat. Ez csak néhány azon fejlesztések közül, amelyek az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Kassai Gyermekvasúttal közös pályázata révén valósult meg. A projektről Bózsó Gyulát, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetőjét kérdeztük.
2019-09-25 |
A Bükki Nemzeti Park az EkoKarst projekt keretében kiosztotta a Zöld Vállalkozói Díjakat. A meglévő vállalkozás és ötlet kategóriában rangsoroltak, és kiadtak egy különdíjat is. Az elbírálásnál olyan vállalkozásokat helyeztek az élre, melyek nemcsak hasznot formálnak a védett értékekből, de egyidejűleg hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fejlesztéséhez is . A Bükki Nemzeti Park kutatási szakreferensét, Schmotzer Andrást hallják.
2019-06-05 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt