A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt állami feladatai között szerepel a természetvédelmi bemutató, oktató és ökoturisztikai tevékenység. A Szeleta Park Látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúrának színvonalas bemutatását.
2023-12-20 |
Az elmúlt időszakban egyre több medveészlelést jeleznek a túrázók a Bükkben. Jelenleg most két medve járja a Miskolc környéki hegyeket. Sajnos már nemcsak a vadkameráknak mutatják meg magukat, a Bánya-hegy és a Kis-kőháti-zsomboly közötti turistajelzésen találkozott turistacsoporttal a medve.
2023-09-27 |
Idén ősszel is lesz Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra. A Zöld Kapcsolat Egyesület már 26. alkalommal szervezi meg a sporteseményt, amelynek időpontja 2023. szeptember 17.-e, vasárnap. A részletekről Orosz Emesét szervezőt és kapcsolattartót kérdeztük.
2023-09-08 |
Barnamedvét észleltek szombaton az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a nemzeti park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között. Az állatot egy vadkamera fényképezte le.
0:00
0:00
2023-05-17 |
Az elmúlt év decemberének végén már 26. alkalommal vághattak neki a túrázók az országosan is az egyik legjelentősebb, a két vármegyeszékhelyt – Miskolcot és Egert – a Bükk-hegységen keresztül összekötő teljesítménytúrának, a TORTÚRA 65-nek. Minden eddiginél többen neveztek a megmérettetésre, több mint 500 versenyző állt rajthoz. 
2023-03-17 |
Érdemes előre megtervezni az útvonalat, de úgy hogy legyen természetes vízvételi lehetőség a kirándulás közben, ha erre nincs lehetőségünk, akkor pedig vigyünk megfelelő mennyiségű vizet magunkkal. Érdemes az időjárás előrejelzést és a híreket is figyelni, hogy ne kerüljünk veszélyes helyzetbe. A balesetek és az eltévedés megelőzéséről Boronkai Józseffel a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesület elnökével beszélgettünk.
2023-02-01 |
Januárban az 50.000-dik látogatóját fogadta a Miskolchoz közeli Bükki Csillagda. Az intézmény tavaly március 8-án nyitotta meg kapuit és az előzetesen tervezett látogatószámot már őszre sikerült elérni. Az elmúlt időszakban a leglátogatottabb hónap a július volt, ezen kívül a hétvégéken vannak a legtöbben.
2023-01-23 |
A kárhelyreállítással kapcsolatos terveket, elképzeléseket az ÉSZAKERDŐ Zrt. egyeztette mind a természetvédelmi kezelő, azaz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, mind az erdészeti hatósággal. A cél közös: a lehető leggyorsabban, szakszerűen megszűntetni a balesetveszélyt, és úgy számolni fel a katasztrófa nyomait, hogy a természeti környezet, az élővilág regenerálódhasson, a ritka, értékes élőhelyek, valamint az azokhoz kötődő fajok megtalálják életfeltételeiket.
2022-11-05 |
Tovább tart a rendkívül súlyos aszály Magyarországon, amely nem csak a mezőgazdaságban, hanem az élővilágban is nagy károkat okoz. A következőkben a bükki patakok kiszáradásának veszélyeiről beszélgetünk.
2022-08-10 |
1977. január 1-jén lépett hatályba a Bükki Nemzeti Parkot alapító jogszabály. Az országban a harmadikként alapították, viszont ez volt az első hegyvidéki nemzeti park. A nemzeti park területét az alapítás óta kétszer növelték, ma csaknem az egész Bükk-hegységre kiterjed, az igazgatóság több mint 43 ezer hektárt kezel. A látogatók számára az első számú vonzerő a csaknem ezer méter tengerszint feletti átlagmagasságú Bükk, amelyben mintegy 800 barlang található.
2022-08-05 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt