A részletekről a szervező Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány titkárságának vezetőjét Zila Gábort kérdeztük.
2021-02-17 |
Dr. Stumpf Istvánt politológusként, miniszterelnökséget vezető miniszterként, majd alkotmánybíróként ismerte meg az ország. Hercegkúti születésű lokálpatriótaként és sárospataki öregdiákként azonban soha nem szakadt el szülőföldjétől, sőt mindig segítette a térség sorsának jobbra fordulását. Most egy új szerepben teszi ezt, ugyanis a közelmúltban egyhangúlag megválasztották a Tokaji Borlovagrend elnökének. A Tokaji Borvidék 2012-ben megújult civil szervezetének élén a neves borászt, Szepsy Istvánt váltotta dr. Stumpf István.
2020-12-03 |
A borvidéken viszonylag hosszú a szüreti időszak, hiszen a korai fajták, valamint az aszúszemek és a a késői szüretelésű borok alapanyagául szolgáló szőlőszemek leszedése között hónapok is eltelhetnek. Dr. Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsnak elnökét, a Patrícius Borház birtokigazgatóját kértük, hogy értékelje az eddigi szüreti időszakot, de interjúnk során más, a borászathoz kapcsolatos kérdéskörrel is foglalkoztunk.
2020-10-31 |
A sokszínű rendezvény élettel töltötte meg a kiváló borok városát – közölte rádiónkkal a szervező Tokaj Kincsei Egyesület részéről Héri Tamás.
2020-09-22 |
Legalább is a korai fajták, például a zenit esetében - mondják a szőlészek. A felvásárlási árak azonban gyalázatosak
2020-09-20 |
Elmarad az idei tolcsvai borfesztivál – jelentette be a legnagyobb közösségi oldalon a szervező tolcsvai önkormányzat. Nemcsak ez a rendezvény esik áldozatául ebben az esztendőben a koronavírus járványnak és bizony a vészhelyzetet megsínylik a hely szállásadók és borászatok is. Ezekről beszélgetünk most a tokaj-hegyaljai település polgármesterével, Csoma Ernővel.
2020-04-16 |
Megérzi a világjárvány okozta válságot a hazai borágazat is. Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondja, a boreladás három hazai lábából kettő, vagyis a borturizmus, valamint az éttermi értékesítés szinte teljesen leállt, egyedül az áruházláncok és a kiskereskedelem viszik a borokat. Az exportban tapasztalható folyamatok azonban azt mutatják, hogy kezd újjáéledni a keleti piac, vagyis ismét rendelnek borokat Kínába és Dél-Koreába is. A régi rendelés állomány visszaépülése a járvány előtti szintre viszont borítékolhatóan hosszú folyamat lesz.
2020-03-25 |
A ménesi-borvidékkel ismerkedhetett meg Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken című boros-gasztronómiai rendezvénysorozatának közönsége.
0:00
0:00
2020-02-14 |
Idén a Tokaj-hegyaljai Erdőbényei Református Egyházközség ad otthont a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumának március 6 és 8 között. A BORUM programjainak kiemelt eleme a borverseny. A szakmai zsűri döntése alapján a nyertes italok egy évig viselhetik a “Magyarországi Református Egyház bora” és a “Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora” kitüntető címet. A jelentkezési határidő február 16-a. A református borászok találkozójáról Zila Gáborral, a szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány titkárságvezetőjével beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-01-23 |
Új rendezvénysorozatot indított a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, Kávéházi borestek címmel. Az eseményen környékbeli borászok mutatják be borászatukat, munkájukat, miközben a közönség megkóstolhatja boraikat. Az első boresten Szilágyi László újhelyi borász mutatkozott be, akinek két bora is szerepel hazánk egyetlen Michelin csillagos éttermének ajánlatában.
0:00
0:00
2019-12-03 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt