„Ne csak a felszínt (L)ásd!” címmel, új citizen science programot indított az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet, amely arra fókuszál, hogy egy mini talajszelvény kiásásával és a háztartásban megtalálható anyagokkal és eszközökkel bárki meghatározhassa talajai különböző fizikai-kémiai tulajdonságait és felfedezhesse a benne élő talajlakó állatokat.
0:00
0:00
2023-03-03 |
A társaság megújult vezetősége szeretné a munkába bevonni a talajvédelemben elkötelezett meghatározó piaci szereplőket és egy olyan kört kialakítani a társaság körül, akikkel együtt dolgozva hatékonyabban érheti el közös céljaikat. A legfrissebb Európai Uniós felmérések szerint termőtalajaink közel 70 %-a kisebb-nagyobb mértékben leromlott állapotú.
2023-03-01 |
A Talaj Világnapja alkalmából december 5-én mutatták be a Talaj = Élet című filmet, amelyben azzal szembesülünk, hogy az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült.
0:00
0:00
2023-02-22 |
Ebből 160 darab, a nemrég elkészült Treitz Péter Talajtani Előadóba került. A gyűjtemény negyed század kitartó munkájának eredménye: jórészt Dr. Dobos Endre, az egyetem Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék vezetője jóvoltából. A terem elsődleges célja az egyetemi oktatás segítése, de előzetes bejelentkezés esetén – nyitva állnak minden érdeklődő számára. Örömmel látnak csoportokat, kihelyezett általános és középiskolai földrajz órákat, más egyetemek oktatóit, hallgatóit, talajtani szakembereket. A kiállításról, a talajtanról, mint tudományról Dr. Dobos Endre, az egyetem Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék vezetője számol be.
2020-12-11 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt