Az Agóra Tudományos Élményközpont hétfőtől egy egész hétre beköltözött Debrecen belvárosába a Fórum bevásárlóközpontba az immár hagyományos Tudományvásár című rendezvény keretében. Az itt megforduló érdeklődők a látványos színpadi előadások mellett kipróbálhatnak néhány különleges, interaktív játékot és okoseszközt is.
0:00
0:00
2023-10-19 |
Anyanyelvi szabadegyetem címmel előadás sorozatot indított a Magyar Nyelv Múzeuma, az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával. Az eseménysorozaton fiatal tudósok tartanak nyelvtudománnyal kapcsolatos előadásokat, az érdeklődő közönségnek.
2023-04-01 |
„Ne csak a felszínt (L)ásd!” címmel, új citizen science programot indított az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet, amely arra fókuszál, hogy egy mini talajszelvény kiásásával és a háztartásban megtalálható anyagokkal és eszközökkel bárki meghatározhassa talajai különböző fizikai-kémiai tulajdonságait és felfedezhesse a benne élő talajlakó állatokat.
0:00
0:00
2023-03-03 |
Januárban az 50.000-dik látogatóját fogadta a Miskolchoz közeli Bükki Csillagda. Az intézmény tavaly március 8-án nyitotta meg kapuit és az előzetesen tervezett látogatószámot már őszre sikerült elérni. Az elmúlt időszakban a leglátogatottabb hónap a július volt, ezen kívül a hétvégéken vannak a legtöbben.
2023-01-23 |
Teológia: Út a valóság megismeréséhez – ezzel a címmel megszervezett előadás sorozattal csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett, a Magyar Tudomány Ünnepéhez a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. A témához kapcsolódva az intézmény tanárai adtak keresztmetszetet arról a kutatói munkáról, amely a teológián folyik.
2022-11-15 |
Már nem a szakalapító Máté-Tóth András vezeti a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi tanszékét. A váltás oka az egyetemi rendszer szabályai: Máté-Tóth András betöltötte a 65. életévét, ezért kellett átadnia a vezetést, de a következő öt évben még tanít az általa alapított tanszéken.
2022-09-02 |
Debrecenben a Déri Múzeum munkatársai május 27-én és 28-án misztikus, tudományos programokkal várják az érdeklődőket. A látogatók a túlvilág, azaz „A Csillagos ég lakói” állandó tárlatot tekinthetik meg Hajdú Zsigmond régész előadásával fűszerezve. A rendezvény mindkét napján lehetőség van egy, a város határában jelenleg folyó ásatás megtekintésére.
2022-05-25 |
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló projektben mintegy fél milliárd forintot fordítottak arra, hogy a természettudományos és műszaki pálya iránt felkeltsék a diákok érdeklődését.
2022-04-24 |
Az ülés előtt Kaptay György a területi bizottság elnöke elmondta: rendezvényeik online is követhetőek, de nyitva tartják az Akadémiai székházat, március 11-én a nemzeti ünnepet megelőzően hangversenyt is tartanak a díszteremben. Az elnök az előző évből kiemelte a Régiós Kutatások Csoport munkáját, és szólt arról, hogy programot hirdetnek az általános szaknyelv ápolására.
2022-02-24 |
A szegedi Somogyi-könyvtár kamaratárlat keretében foglalkozik a nők tudománytörténetben betöltött szerepével. A nők helyzete a tudománytörténetben sosem volt egyszerű: hosszú ideig a képzésük szükségességét kérdőjelezték meg főként az adott kor előítéletének köszönhetően.
0:00
0:00
2021-11-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt