Szeptember 29-én 17 órától újra a tudomány izgalmas világát mutatja meg 80 helyszínen több, mint 130 programmal a Miskolci Egyetem. Az egyetem intézeteiben folyó tudományos munkát idén is játékosan, sok kísérlettel tárja elénk az universitas. A részletekről Dömötör Csabát a rendezvény koordinátorát kérdeztük.
2023-09-27 |
A Szegedi Tudományegyetemen végzett, de miután elnyert egy ösztöndíjat Oxfordban, oda került és mind a mai napig ott él. Ő professzor dr. Molnár Zoltán, aki agykutatóként és idegtudósként a gének és a környezet szerepét vizsgálja az emberi agy fejlődésében és evolúciójában.
0:00
0:00
2023-05-17 |
A szerző ezúttal arra vállalkozott, hogy a szatmári térség egyik legnagyobb településének, Nagyecsednek a családjait kutatta közel 300 évre visszamenőleg és foglalta össze egy kiadványba.
2023-03-20 |
Van kormányzati szándék egy átfogó népegészségügyi program kidolgozására Magyarországon- mondta Ádány Róza a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának alapító dékánja az Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet professor emeritusa. Mindehhez adott az a felkészült szakember gárda, akiket még a Népegészségügyi Karon képeztek.
„Ne csak a felszínt (L)ásd!” címmel, új citizen science programot indított az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet, amely arra fókuszál, hogy egy mini talajszelvény kiásásával és a háztartásban megtalálható anyagokkal és eszközökkel bárki meghatározhassa talajai különböző fizikai-kémiai tulajdonságait és felfedezhesse a benne élő talajlakó állatokat.
0:00
0:00
2023-03-03 |
A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara új projektje kezdődött meg, amely során a Gulyás és Társa Kft-vel konzorciumi szerződést kötött, és 700 millió forintos pályázati támogatással egészséges húskészítményeket állítanak elő. A kutatások évekkel ezelőtt kezdődtek, és a cél az volt, hogy olyan innovatív, magas hozzáadott értékű termékek fejlesztését valósítsák meg, amelyek a piacon a fogyasztók igényeivel találkozzanak.
Ezzel a címmel tartott előadást dr. Tamás Edit a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatója a Cigándon megtartott, Határtalanul a Bodrogközben című konferencián.
2023-02-17 |
A térséget sújtó 7,8-as erősségű földrengés után elsőként a túlélők keresésében, mentésében vesz részt a 7 fős csapat és velük a 3 nemzetközi minősítésű kereső kutya. Az elmúlt 80 év legnagyobb természeti katasztrófája Törökország déli és középső részein és Szíria észak-nyugati területein pusztított.
2023-02-09 |
Több mint három évtizedes kutatói munkájának elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta Szűcs Péter professzort, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettesét. Széles körű tudományos munkássága a hidrogeológiai modellezés megbízhatósági kérdéseihez, a felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi védelméhez kapcsolódik. Emellett a felszín alatti áramlási rendszereket is kutatja Szűcs Péter professzor.
2023-02-08 |
A Debreceni, a Lipcsei és az Ulmi Egyetem munkatársai a gyerekkori elhízás okait, megelőzését és gyógyítását. A probléma Magyarországon és a világon egyaránt a gyerekek 15-20%-át érinti. Az eddigi eredmények szerint az újszülöttekben van egy olyan immunmechanizmus, amely megsérülhet. Ha ezt a működést visszaállítják- akár felnőttkorban is- akkor megelőzhető az elhízás vagy vissza is fordítható.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt