A járványügyi veszélyhelyzetben, a kijárási korlátozások és az önkéntes karantén idején egyre inkább felértékelődnek azok az internetes közösségek, ahol a hasonló érdeklődésű emberek virtuálisan találkozhatnak, megoszthatják élményeiket, megélhetik az egymáshoz tartozást. Az egyik leghasznosabb terület, ahol ilyen karantén közösségek szerveződnek: a gasztronómia. Sokan osztják meg bevált receptjeiket, kedvenc ételeiket. Ezen belül is különleges helyen szerepel az eredeti, kovásszal készülő kenyér, ami akár a rendkívüli állapot szimbóluma is lehet. A boltokból hamar elfogyott az élesztő, de a jó kenyérhez nincs is rá szükség, csak lisztre, vízre és időre – vallja Szabadfi Szabolcs pékmester, aki annak idején Debrecen kenyerét is elkészítette. A koronavírus miatti elzártságban közösségi oldalán szervezett csoportot, amelyhez több tízezer „kovászcimbi” csatlakozott.