2001 óta segíti a Debreceni Egyetem programja a hallgatókat, hogy a tanulás mellett mentálisan is kapjanak támogatást. Az intézmény Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja egyéni és csoportos tréningeket tart a diákok számára, segíti a fogyatékkal élőket, az utóbbi években pedig a dolgozókat is. Új programjuk az Iránytű, amellyel a pályaválasztás előtt álló középiskolások számára szerveznek beszélgetéseket, és a nagy számú külföldi hallgatókkal is foglalkoznak a közeljövőben.
0:00
0:00
A Debreceni Tankerületi Központ által életre hívott Cívis Álom című interaktív és kreatív középiskolai vetélkedőt második alkalommal rendezik meg. A szellemi torna a Debreceni Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében valósul meg. A verseny célja Debrecen tudománytörténeti érdekességeinek feltárása és megismerése, a természettudományos ismeretek népszerűsítése, valamint a város környezettudatos jövőképének formálása. A háromfordulós természettudományos vetélkedőre a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolák diákcsapatai nevezhetnek.
0:00
0:00
2020-02-10 |
4. alkalommal indította az évet gazdasági partnertalálkozóval a Debreceni Egyetem. Az universitas a legnagyobb, leggazdagabb képzési kínálattal rendelkező vidéki felsőoktatási intézmény, ami széles körű ipari, piaci, társadalmi kapcsolatrendszerre támaszkodhat. Az évindító rendezvényen számba vették az elmúlt időszak eredményeit és az idei esztendő legfontosabb kihívásait, fejlesztéseit. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásából megtudhatják, hogy az innovációs centrumok kialakításában számítanak az egyetemek tudásbázisára, illetve Bács Zoltán kancellár az idei év stratégiai fejlesztési pontjairól is beszámol.
A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján rendezett karácsonyi ünnepség díszvendége volt Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, aki bejelentette, hogy a kormány újabb 3 millió forinttal támogatja a klinikát.
A hidrobiológiát, a balneológiát, a termálvíz vizsgálatát és hasznosítását, valamint a térség gazdasági, turisztikai fejlesztéseit célzó együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata.
Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és az ismert amerikai egyetem, az MIT. A cél, hogy innovációs és iparfejlesztési kutatásokat végezzenek. A program előkészítő fázisban van, most választják ki a kutató munkatársakat. A program első szakasza 7 éves és 2020-ban indul. Várhatóan ez a két intézmény hosszútávú együttműködésének kezdete. Elsőként Szilvássy Zoltán rektort hallják. Papp Beatrix összeállítása következik.
A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma az idén ünnepli a középfokú agrárképzés elindításának 80. évfordulóját. Jubileumi programsorozatát kollégium- és haranglábavatóval nyitotta meg a pallagi középiskola. Első ütemben a kollégium energetikai korszerűsítése történt meg 120 millió Ft-ból, most pedig 180 millió Ft értékben a teljes belső teret felújították. Az épület udvarán található harangláb faszerkezetének megújítását egy régi diák finanszírozta.
A szív- és érrendszeri betegségek több mint a fele megelőzhető - erre hívják fel a figyelmet világszerte szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján. A programot idén a Debreceni Egyetem közreműködésével rendezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága a Nagyerdei Stadionnál. A Kardiológiai Klinikán évente egy magyar kisvárosnyi embert, mintegy 40 ezer beteget kezelnek. Infrastruktúrában és humán erőforrásban is nagyon jó lehetőségek vannak, sokat tehetnek az orvosok a betegekért, de nem annyit, mint amennyit ők tudnának saját magukért, ha figyelnének az életmódjukra. Ezért kell erről a témáról beszélni. Legalább egyszer egy évben - hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, elsőként őt hallják Buzás Bori összeállításában.
0:00
0:00
A honvédelmi nap során lézerfegyver, vadászgépszimulátor, fegyver- és közelharc-bemutató várta a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat, valamint oktatási-kutatási együttműködési megállapodást írtak alá a Debreceni Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium vezetői.
A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én ismét megnyitja kapuit a Debreceni Egyetem. Az idén a debreceni mellett a szolnoki, nyíregyházi és hajdúböszörményi campusokon is több mint 150 különleges programmal várják az érdeklődőket. A program célja évek óta változatlan, közérthetően bemutatni a kutatási eredményeket és módszereket, minél több fiatalt meggyőzve arról, hogy érdemes a tudományos pályát választani.
0:00
0:00
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh