A Szinva Örökség Napok a Miskolc múltjában, jelenében és jövőjében is meghatározó szerepet játszó, a városon mintegy 20 kilométeren át kanyargó patak nevét választotta védjegyéül. Ezzel jelzi, hogy olyan fesztivál alapjait kívánta megteremteni tavalyi létrehozásakor, amely összefoglalja és megmutatja a világnak a megyeszékhely különleges kulturális, építészeti, ipartörténeti, tudományos és természeti értékeit.
2023-08-22 |
A Tiszántúli Református Egyházkerület egyik legjelentősebb beruházássorozatát valósította meg az „Orando et Laborando - Imádkozva és dolgozva” című pályázati program keretében. A másfél milliárd forintos uniós támogatás felhasználásával 6 református templomban végeztek fejlesztéseket. Debrecenben három helyszínen: a Kistemplom, a Kossuth utcai Verestemplom és az Egyetemi templom épületében, valamint a vértesi, a kismarjai és a szatmárcsekei templomban.
0:00
0:00
2023-02-12 |
Szabolcson tartotta kihelyezett, őszi első ülését a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a napokban. Móczár Gábor a NÖRI (Nemzeti Örökség Intézete) főigazgatója kérdésünkre elmondta: azzal, hogy történelmi emlékhely címet kapott a szabolcsi földvár és református templom, sok-sok lehetőség nyílhat meg számukra. Egyik ilyen lehet majd a Nemzeti Emlékpedagógiai Programban való részvétel.
2022-09-22 |
Király Dávid a Lajos-Király Manufaktúra tulajdonosa ribizlibor termeléssel foglalkozik. Nagyapjától örökölte az ültetvényt és már gyerekkorától részt vett a szüretekben a gyümölcs feldolgozásában, így ezt a tudományt is örökül kapta a nagyszülőtől. Most 8 hektáron gazdálkodik feleségével, aki növényorvos, de a család többi tagja is részese a tevékenységnek. Hogyan lett a gyermekkori élményekből családi vállalkozás, az ízek variálásának szenvedélyéből gyümölcsbor, erről szól következő zenés összeállításunk.
2022-08-12 |
Hollerung Gábor karmester és Turjányi Miklós a Zempléni Fesztivál fesztiváligazgatója a világörökségi terület polgármestereit, turisztikai és kulturális szakemberit hívta össze a Tokaj-Hegyalja Egyetem dísztermébe. A nagyközönség által értelmezhető programcsomagot és márkát szeretnének a térségben kialakítani.
0:00
0:00
2022-02-20 |
A felújítás első ütemében a legfontosabb állagmegóvási munkálatokat végzik el, amelyet a tervek szerint több felújítási szakasz követ még – jelentették be a projekt indítására szervezett sajtótájékoztatón. Évtizedek óta kihasználatlanul áll az épület a közigazgatásilag Abaújszántóhoz tartozó területen. Most, egy határon átnyúló, magyar-szlovák program eredményeként 140 millió forint fordítható a munkálatokra, a határozott kormányzati törekvés ugyanis az, hogy minél több értékes épület megmeneküljön az enyészettől
2021-05-20 |
A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén nemrég tovább bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és a Magyar Értéktárat. A programot az Agrárminisztérium kezeli és a minősítéssel az a cél, hogy még nagyobb rangot adjon az egész magyarság számára fontos nemzeti örökségeknek.
2020-06-23 |
A népdal szeretete igazi közösségépítő erő Edelényben. 1974. február 4-én alakult a jelenlegi csoport elődje, a Pávakör, amely az Edelényi Járási Könyvtárban tartotta az összejöveteleit. Később a régi kultúrházban, majd a gimnáziumban, aztán pedig a felépült ifjúsági házban találkoztak a dalolni vágyók. A kört igazán a népdalszeretet tartja össze, de próbáikat igazi közösségi élményként élik meg. Akik nyitott szemmel és füllel járnak ezekben a napokban, augusztus 20-án nemzeti ünnepünkkor is hallhatja az edelényi népdalkört és tagjait. A Népdalkör megalakulásáról, próbáikról és fellépéseikről, Dobi Zoltánnéval, az Edelényi Hagyományőrző Népdalkör vezetőjével, Póczos Nikolett beszélgetett.
2019-08-19 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola