Sipos József, növényorvos, aki hivatásának tekinti, hogy segítse az embereket azáltal, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek az asztalukra.
2022-11-18 |
Drága az alapanyag, brutálisan megemelkedtek a gazdák költségei és félő, hogyha jobb árat kapnak betakarításkor a külföldi felvásárlóktól, akkor kiviszik a megtermelt élelmiszert az országból. A kormányzattól remélnek támogatást.
2022-04-27 |
Komoly nehézségekkel küzdenek a hazai állattartók a takarmányárak drasztikus áremelkedése miatt. Ennek hátterébena világpaci események állnak, illetve az hogy tavaly jelentősen kevesebb kukorica termett a hazai földeken. A magyar sertéstartókat még az is sújtja, hogy az alacsony felvásárlási árak nem fedezik a költségeiket. Emiatt a kisebb gazdálkodók kénytelenek lesznek abbahagyni az állatartást.
2022-02-22 |
Az idei év újra a kihívások éve volt a mezőgazdaságban dolgozók számára. Krakkó László növényorvos rádiónknak elmondta, hogy most is nehézségekkel kellett szembe nézniük a gazdáknak. A számítások szerint 30 százalékkal kevesebb termésátlagot tudtak realizálni.
2021-10-21 |
A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal a kutyák iránt érdeklődők, illetve kutyatartók számára indít online képzést. A cél, hogy az oktatás és a szemléletformálás során segítsék, információval lássák el a gazdákat. Az oktatási anyag komplex, amely a kutyaválasztási szemponttól az anatómián keresztül a viselkedési anomáliákig mindenre kiterjed. A képzés szeptembertől kezdődik, és a végén ún. gazdi jogsit kaphatnak a kutyatulajdonosok.
2021-04-21 |
Az alapítvány elsődleges célja, hogy a Miskolci Állategészségügyi Telepre került állatok - legyen macska vagy kutya - gazdához kerüljenek. Az Állatvédő Alapítvány és az Állategészségügyi Telep együttműködik többek között az állatorvosi költségek elosztásában, az örökbefogadások lebonyolításában, ellenőrzésében, valamint gyűjtési akciók és nyílt napok lebonyolításában.
2021-04-14 |
A még novemberben elfogadott jogszabálycsomag célja a családi gazdaságok erősítése, a generációváltás támogatása és a termelők együttműködésének ösztönzése. Kibővült az őstermelők tevékenységi köre a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel, az ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel negyedét teheti ki. A témában Rácz Imrével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökével beszélgettünk.
2020-12-31 |
A Szimbiózis Alapítvány Miskolc Diósgyőrben található szociális farmjára, a különböző munkaegységek koordinálásához, keresik azt a rátermett szakembert, aki elhivatottságot érez magában arra, hogy - többek között- fogyatékossággal élő munkavállalókkal együtt közösen értéket teremtsen. A jelentkezéseket november 20-áig várják. További részletek Jakubinyi Lászlótól, a Szimbiózis Alapítvány elnökétől.
2020-11-13 |
A 15 millió búzaszem nevet is viselő adománygyűjtéssel több tízezer gyermek ellátásához járulnak hozzá évről évre, és számos kárpátaljai gazdát segítenek vetőmag-adományokkal. A magyar gazdák ennek során gabonájuk egy részét a nemzeti összefogás jegyében az anyaországi és külhoni rászorulóknak adományozzák.
2020-08-11 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt