A hazai gyümölcstermésnek nem tettek jót a tavaszi fagyok, leginkább a kajszi és őszibarackot viselte meg az extrém éjszakai hideg. A csonthéjasok esetében sem várható jó szüret. A zöldségeknél jobb a helyzet, hiszen ezek nagy részét ma már fólia alatt termesztik, a szabadföldi paradicsom, paprika még csak ezután várható.
2023-05-22 |
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is károkat okozott a szélsőséges időjárás, bár a Miskolc környéki gazdák még bizakodnak, hogy egy normál mennyiségű termést sikerül elérni. A kajszi- és az őszibarack ültetvényekben tehetett nagyobb kárt az elmúlt időszakban tapasztalható fagy. A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját Kelemen Pétert kérdeztük.
2023-04-20 |
Zöldségeskönyv címmel jelentette meg legújabb novellakötetét a nyíregyházi Béres Tamás, aki két évig dolgozott ezen az alkotáson. A szerző hangsúlyozta, egy-egy zöldség mellé olyan érzéseket, történeteket társított, amely hatással volt rá és a környezetére.
2021-09-12 |
Már miskolciak is kóstolhatnak úgynevezett közösségi gazdálkodásban termelt zöldségeket. A közösségi finanszírozásban megvalósított kert koncepciója egyszerű: a földet egy család, vagyis tapasztalt gazdák művelik, a termés pedig a városi családok asztalára kerül, őket is gazdáknak hívják, de ők valójában nem tulajdonosai, csak élvezői a földnek, illetve az ott vegyszermentesen termelt zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az árut rendszeresen leszállítják előfizetőiknek.
2021-03-12 |
Nagyjából a felére esett vissza az idei gyümölcstermés az előző évhez képest. Nem elsősorban a koronavírusjárvány, hanem a szélsőséges időjárás okozta a legnagyobb problémákat. A becslések alapján a szokásos 900 ezer tonna helyett mindössze 500-550 tonna gyümölcs termett 2020-ban - mondta rádiónknak Apáti Ferenc, a Fruitweb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.
2020-12-16 |
Aki még eszik káposztát, az főleg fejes káposztát fogyaszt, ez teszi ki a hazai termesztés több mint 90 százalékát, a maradék főleg lila káposzta. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legjelentősebb káposzta termelő vidéke, itt 400 hektáron foglalkoznak ezzel a zöldséggel. A részletekről Hunyadi Istvánt, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatóját hallják.
2020-10-17 |
Idén is megrendezi évzáró konferenciáját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvény keretében hazai előadók, szakértők közreműködésével elemzik a magyar zöldség-gyümölcs kertészeti ágazat éves teljesítményét november 28-án és 29-én.
2019-11-29 |
Szinte az összes megyeszékhelyen és a fővárosban is elérhető a helyi gazdálkodók termékeit népszerűsítő úgynevezett zöldségdoboz rendszer. Igaz, itt nem lehet alkudozni az árussal egy kis kedvezmény reményében, azonban az biztos, hogy a hagyma makói, az alma szabolcsi, a paradicsom pedig mórahalmi termőföldeken nevelkedett. A legfontosabb cél, hogy a helyiek ne csak a kínai fokhagyma, vagy a chilei cseresznye közül válogathassanak, hanem elérhető áron jussanak hozzá helyi termelők áruihoz anélkül, hogy korán reggel át kellene verekedniük magukat piacon.
2019-10-30 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola