A kormány döntése nyomán a Készenléti Rendőrség kötelékében felálló Határvadász Ezredbe folyamatosan toborozzák a jelentkezőket 5 megyében. Akik megfelelnek, egy hónapos, 180 tanórás kiképzésen vesznek részt.
0:00
0:00
2022-08-21 |
Olyan fényképet szeretett volna készíteni az ukrán-magyar határon a menekültekről, hogy véget érjen a háború - mondja Kalocsai Richárd fotóriporter, aki a Reformátusok Lapja megbízásából dolgozott a határon.
2022-03-03 |
A beruházás két ütemben valósult meg. A kisebb, néhány kilométeres részt Berettyóújfalu és a 47-es főút között már 2018 vége óta használhatják az autósok. A nagyobb, 26 és fél kilométeres szakaszt most adták át. Ezzel teljessé vált a fővárostól a keleti hátáron túli területekig vezető gyorsforgalmi útkapcsolat, gyorsabban és biztonságosabban érhető el akár Erdély, Nagyvárad is. Az összesen csaknem 30 kilométernyi, kétszer két forgalmi sávos autópálya az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg több mint 98milliárd forintból.
2020-09-10 |
Fél évvel a koronavírus-járvány kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek száma emelkedik, ezért egyre több ország kényszerül ismét korlátozások bevezetésére. Magyarország keddtől lezárta határait.
2020-09-03 |
Magyarország határait több száz kilométeren folyók, vízfolyások adják. A városi legendák szerint a trianoni határ meghúzásnál volt jelentősége a folyók kategorizálásának, például, hogy egy folyó hajóható-e vagy sem. A részletekről Timár Gáborral, az ELTE Geofizikai Tanszékének vezetőjét kérdeztük.
2020-08-30 |
Először úgy tűnt, Sopron osztrák határváros lesz, végül a hivatalosan nem hivatalos (hogy ez mit jelent, arról pár perc múlva) szabadcsapatok kikényszerítették a népszavazást, ahol a többség Magyarország mellett döntött. A fordulatoknak azonban itt nincs vége: mire 1923-ra a végső határok létrejöttek, Ausztria és Magyarország még több falut elcserélt. A részletekről Timár Gábort, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét hallják.
2020-06-09 |
Sok esetben a magyar vasút megszerzése volt a cél a trianoni határok meghúzásakor, vagy a tervezett határvonalat is átlépő, még a békeszerződés szerint is Magyarországnak ítélt területekre betörő román, szerb, és csehszlovák csapatoknak. Így volt ez a mai északi határainknál is, ahol a nyelvhatárokat teljesen figyelmen kívül hagyva húzták meg a határokat. Balassagyarmat és a környező falvak ráadásul maguknak köszönhetik, hogy ma Magyarországhoz tartoznak, mert megszervezték magukat, hogy ki tudják verni a cseh megszállókat. A mai szlovák-magyar határvonal kialakulásáról beszélgetünk Timár Gáborral, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjével.
2020-03-05 |
Száz éve születtek meg a trianoni határok, de az kevésbé ismert tény, hogy ezek közül az apróbb részletek csak néhány év alatt váltak véglegessé. Voltak ugyanis olyan falvak is, amelyek rajta se voltak azon a térképen, amelyen kijelölték a háborút elveszítő Magyarország új, csonka határait. A következő beszélgetésben a nyugati határvonal mentén vizsgáljuk meg a száz évvel ezelőtt történteket. A részletekről Timár Gábort, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét hallják.
2020-02-26 |
Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmával újra meghirdette diákutaztatási programját a Rákóczi Szövetség. A február 20-áig jelentkező kárpát-medencei középiskolák a pályázaton 300 ezer forintot kaphatnak, attól függően hány fiatallal, milyen távolságra utaznak. Feltétel, hogy legalább egy határon át kell lépni. A programban általában nagyon aktívak a hajdú-bihari intézmények, Debrecen pedig népszerű az anyaországon kívülről érkezők körében.
2020-02-17 |
Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma – ezt nevezte a 2019-es év egyik fontos eredményének Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke. A határon túli magyar vállalkozásokat eddig még nem fogta össze senki, ezért gondolták, hogy felvetik, meghívják egy közös fórumba az ottlévő vállalkozói szervezeteket. Nagy örömükre októberben, 20 szervezettel közösen, sikerült is létrejönnie a fórumnak, amelynek elnöke, maga az ötletgazda, Czomba Csaba lett.
2020-01-18 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt