Harminc új hallgatója lesz a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumnak szeptembertől. Nem mindenki cigány származású a beköltözők közül, épp azért, hogy a kisebbségi és a többségi társadalom együttélését már kicsiben is segítsék. Most egyetlen evangélikus hallgatója sem lesz a szakkollégiumnak. Ennek leginkább az az oka, hogy a cigány közösségben nem jellemző, hogy evangélikusnak keresztelnék a gyermekeket. Ez azonban nem vesz el semmit abból a misszióból, amit a kollégium és az azt fenntartó egyház felvállal.
2020-08-27 |
Molnár Erzsébet, intézményvezető rádiónknak elmondta: az elmúlt évek során sikerült kidolgozniuk egy olyan mentorprogramot, amelynek segítségével a középiskolásokat ösztönzik arra, hogy továbbtanuljanak. Szerinte, ha egy cigány fiatalt segítenek, akkor nem csak egy emberen segítenek.
2020-08-19 |
A nem túl távoli tervek között szerepel a Wáli István Református Cigány Szakkollégium bővítése. A tervek már előrehaladottak és egy pozitív becslés szerint, akár jövő szeptemberben már egy új intézményben kezdhetik az évet az ide járó egyetemi hallgatók.
2020-07-30 |
Az épületben már jelenleg is zajlik egy 330 millió forintos energetikai korszerűsítés, melynek munkálatai alatt derült ki, hogy komoly problémák vannak az épületben. Ekkor döntött úgy a kormány, hogy két részletben, összesen 1,8 milliárd forintot ad arra, hogy a rendház és kollégium lakói XI. századi körülmények között éljenek.
2020-07-29 |
Még a járványhelyzet előtt megrendezett versenyeken gyűjtöttek be kiemelkedő eredményeket a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának ifjú kémikusai, amelyet a kijárási korlátozás idején tovább sikerült növelniük egy online megmérettetésen való sikeres részvétellel. A többfordulós, be nem fejezett versenyek folytatása még bizonytalan, de a diákok ennek ellenére gőzerővel készülnek.
2020-06-01 |
Két hallgató kivételével mindenki kiköltözött a járványügyi helyzet miatt még márciusban a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumból. Az intézmény azonban speciális helyzetben van, mert nem csak a fiatal egyetemisták lakhatását biztosítja, hanem különböző órákat, programokat szervez nekik. Ezeknek egy részét sikerült az online térbe áthelyezni, így folyamatosan kapcsolatban vannak a hallgatókkal. A részletekről a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatóját, Mózes Áront kérdeztük.
2020-05-04 |
Otthonunk a Kollégium címmel immár 10. alkalommal szervezték meg vetélkedőjüket a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárának munkatársai. A megmérettetés a Református Kollégium Gimnáziuma és a Dóczy Gimnázium 10. évfolyamos diákjainak szól. Február 6-án 13 3 fős csoport vett részt a vetélkedőn, amely több fordulóból állt és sikeres teljesítés után felmentést ad az intézménytörténeti vizsga alól.
2020-02-14 |
Magyarországon egyedülálló módon a diaszpórában élő magyar fiatalok számára indít középiskolai képzést a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma. Erről a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. Összeállításunkban dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos beszél arról, hogy miért is álltak a 489. tanévét taposó, nagy múltú intézmény kezdeményezése mellé.
2020-01-30 |
Február elejéig lehet beadni a jelentkezéseket, és bár ugyan csak két helyre tudnak új hallgatókat felvenni, mégis azt tanácsolják, mindenki, aki a követelményeknek megfelel, adja be a jelentkezését.
2020-01-23 |
A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai minden karácsony előtt különleges programokon vesznek részt, amellyel nemcsak időben, de lelkileg is egyre közelebb kerülnek az ünnephez.
2019-12-22 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt