Kereken tíz évvel ezelőtt, 2011 márciusában írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amivel elhatározták a felsőoktatásba bekerülő cigány és hátrányos helyzetű fiatalokat szervezetten segítő intézményrendszer létrehozását.
2021-03-21 |
Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Programban összesen hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában, júniusban.
2021-03-16 |
A nehézsorsú roma családból származó huszonkét éves hernádnémeti pék a miskolci gyermekvárosban nevelkedett, aki szülőfalujában szeretne saját pékséget nyitni. Az igazi példaképnek számító borsodi Galamb Alex igyekszik másokon is segíteni. Egykori alma materébe, a Debreczeni Márton szakközépiskolába vitte el most közel egytucat tanítványát.
2020-10-17 |
Harminc új hallgatója lesz a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumnak szeptembertől. Nem mindenki cigány származású a beköltözők közül, épp azért, hogy a kisebbségi és a többségi társadalom együttélését már kicsiben is segítsék. Most egyetlen evangélikus hallgatója sem lesz a szakkollégiumnak. Ennek leginkább az az oka, hogy a cigány közösségben nem jellemző, hogy evangélikusnak keresztelnék a gyermekeket. Ez azonban nem vesz el semmit abból a misszióból, amit a kollégium és az azt fenntartó egyház felvállal.
2020-08-27 |
Molnár Erzsébet, intézményvezető rádiónknak elmondta: az elmúlt évek során sikerült kidolgozniuk egy olyan mentorprogramot, amelynek segítségével a középiskolásokat ösztönzik arra, hogy továbbtanuljanak. Szerinte, ha egy cigány fiatalt segítenek, akkor nem csak egy emberen segítenek.
2020-08-19 |
A hétvégén zárult a Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymissziójának és az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány „Damaszkuszi út” elnevezésű projektje. A hároméves program célja az volt, hogy minél több embert elérjenek Isten igéjével. 10-15 településen jöttek létre cigány bibliaórák, ahová a roma emberek hívják a nem roma embereket, hogy megismertessék velük, hogyan ünnepli egy cigány ember az Úrral való találkozást. Rádiónknak Gregussné Buzás Irén református lelkész nyilatkozott.
2020-08-05 |
Két hallgató kivételével mindenki kiköltözött a járványügyi helyzet miatt még márciusban a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumból. Az intézmény azonban speciális helyzetben van, mert nem csak a fiatal egyetemisták lakhatását biztosítja, hanem különböző órákat, programokat szervez nekik. Ezeknek egy részét sikerült az online térbe áthelyezni, így folyamatosan kapcsolatban vannak a hallgatókkal. A részletekről a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatóját, Mózes Áront kérdeztük.
2020-05-04 |
Február elejéig lehet beadni a jelentkezéseket, és bár ugyan csak két helyre tudnak új hallgatókat felvenni, mégis azt tanácsolják, mindenki, aki a követelményeknek megfelel, adja be a jelentkezését.
2020-01-23 |
Oláh Gergő énekes, az X-Faktor harmadik szériájának győztese lesz a Wáli István Református Cigány Szakkollégium vendége november 14-én a debreceni Kölcsey Központban. Az intézmény rendszeresen hív meg híres, értéktudatos roma férfiakat és nőket, hogy életükről, hivatásukról, hitükről valljanak a fiataloknak. Ezen a napon a WISZ kinyitja kapuit az érdeklődő diákok előtt, a 17 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést megelőzően 10 és 16 óra között minden érdeklődőt várnak szeretettel.
2019-11-06 |
A Nagy Háború elfeledett cigány katonáiról beszélgettünk Scholcz Róbert Gergely régész-történésszel. A magyar nagyközönség napjainkig nem tudja, hogy 1914-1918 között számos cigány katona küzdött a világháborúban szárazföldön és vízen, sőt, „cigány-szerelem” fedőnévvel 1918 őszén magyar csapatokat szállítottak az olasz frontról a nyugati hadszíntérre. Mivel a Monarchiában a cigányságot társadalmi rétegként és nem önálló nemzetiségként kezelték, ezért áldozatvállalásukról, helytállásukról viszonylag keveset tudunk. Az I. világháború centenáriumára vándorkiállítás és könyv született a témában, Hegedűvel és puskával címmel, a nagy háborúban harcoló cigány katonák életéről, szolgálatáról.
2019-10-31 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt