120 éve született Fekete István magyar író, akit Jókai után a legtöbben olvasnak Magyarországon. Generációk nőttek fel állatregényein, műveiben irodalmi szintre emelte a természet és a vele harmóniában élő ember ábrázolását. Mesterien bánt a magyar nyelvvel, s jól ismerte a magyar néplelket. Ifjúsági íróként beszéltek és beszélnek róla, pedig művei minden korosztályhoz szólnak. A rendszer, amelyben élt, üldözte és tiltotta, mert nevén nevezte a dolgokat, s erős Istenhite átsugárzott a szövegein is. Nemcsak írt a keresztény hitről, hitelesen meg is élte azt. Születésének 120. évfordulóján Nyiri Péterrel, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, irodalomtörténésszel beszélgetünk Fekete István életéről, műveiről, s arról, hogy milyen nagy szükség van tiszta hangjára, nyelvi igényességére, hitére a mai világban.
2020-02-08 |
„Szilárd utakon” – ezzel a címmel írja internetes beszámolóit Ázsia egzotikus világáról, élményeiről Daróczi Szilárd. Az egykori debreceni fiatal újságíró megalapozottan mondhat véleményt, hisz sokak álmát megvalósítva – itthoni munkáját, a biztonságot maga mögött hagyva - elköltözött Balira, ahol immár több éve azon dolgozik, hogy másoknak is egyéni, személyre szabott és megfizethető utazásokat szervezzen. Ahogy sok-sok utazót előtte, őt sem csak a kalandvágy hajtotta. A világot, és benne önmagát szerette volna jobban megismerni.
0:00
0:00
2019-11-21 |
Kubiszyn Viktor még csak 14 éves volt amikor rászokott, s harmincéves korára sikerült teljesen leszoknia. 10 éve tiszta, azt mondja, azóta él. Drognapló című regénye 2011-ben jelent meg, ebben a függő, a drogtól megszabadulni akaró de visszaeső, mégis tiszta életre vágyó ember őszinte hangja szól az olvasóhoz.
0:00
0:00
2019-11-20 |
Tóth-Máthé Miklós 1936. július 7-én született Tiszalúcon. Részt vett az 1956-os forradalom eseményeiben, saját versét olvasta fel a miskolci Petőfi-szobornál. 1957-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész tanszakára, ahol 1961-ben diplomázott. Kilenc évig vidéki és fővárosi színházakban játszott, és feltűnt filmekben is. Édesanyja vezetéknevét is felvéve Tóth-Máthé Miklósként kezdte meg írói munkásságát. Novelláit országszerte közölték a korabeli lapok. Most egy korábbi portrébeszélgetésünkből vett részlettel emlékezünk a református íróra.
2019-10-23 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt