Gimesi Dóra dramaturg, rendező, író. Szegeden született és ott is nőtt fel, így nem csoda, ha erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója.
2023-07-28 |
A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár egyik legértékesebb különgyűjteménye a Kilényi-gyűjtemény, amely egyben az ország egyik leggazdagabb Juhász Gyula-közgyűjteménye is egy olyan hölgy hagyatékából, akihez talán gyengéd szálak fűzhették a költőt.
0:00
0:00
2023-04-28 |
A Balázs Béla-díjas alkotónak számos magyar film és TV-s filmsorozat történetét köszönhetjük, többek között Az örök tél, A berni követ, a Trezor, a Félvilág, A vizsga, a Hacktion, Tűzvonalban vagy a Válótársak. Legújabb, „Blokád” című filmje az 1990-es taxisblokád négy napját mutatja be.
2022-11-24 |
Bodor Attila, a Szegedi Tudományetem Biotechnológiai Tanszékének munkatársa imádja a természetet, érdekli a környezetvédelem és odáig van a Disney mesékért. Igazából sohasem akart kutató lenni, de nem bánta meg, hogy így lett. A csoportja a környezeti mikrobiológiával és biotechnológiával foglalkozik. Kutatásaik többsége a mikrobiális kármentéssel függ össze, azaz például baktériumokkal próbálják lebontani a különböző szennyezőanyagokat.
2022-11-23 |
A József Attila- és Kossuth díjas Váci Mihály emlékét ötven éve őrzi és ápolja Stick Gyula, a Váci Mihály Kulturális Egyesület elnöke, aki szeretné elérni azt is, hogy a megyei értéktárba is bekerülhessen a méltán híres nyíregyházi író, költő munkássága
2021-12-31 |
A száz éve született Sarkadi Imrére emlékeztek a Debreceni Református Kollégium Dísztermében. A kollégium egykori diákjának, későbbi írónak, újságírónak, drámaírónak elevenítették fel életművét. Az alkalmat Győri L. János irodalomtörténész, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek igazgatója nyitotta meg, és Pogrányi Péter irodalomkritikus, Sarkadi-kutató is előadást tartott.
2021-10-26 |
A nyíregyházi Szakos Andrea énekesnő is fellép a Zsindelyes Összművészeti Fesztiválon, amelyen Cserháti Zsuzsa, Kovács Kati, örökzöld slágerei is felcsendülnek majd. A fellépések mellett egyre több időt tölt az írással is az energikus énekesnő, aki nemcsak saját számokat ír, hanem verseket, és regényeket is.
2021-08-18 |
A szerzők pedig helyi élményekkel gazdagodva, inspiráló környezetben szabadon alkothassanak. Debrecenbe elsőként Turbuly Lilla érkezik július közepén, aki három generációs családregényének megírásához merít ihletet a városban.
2021-07-07 |
Foglalkozik a muhi csatával és a tatárjárással, elkalauzol bennünket a Buda török alóli felszabadulása utáni időkbe, majd az 1848-49-es vérzivataros időszakba is betekintést enged. Autentikus, részletgazdag képet fest szereplőiről, mindezt pedig rendkívül olvasmányos stílusban. A szerzővel beszélgettünk.
2021-05-04 |
Fábry Zoltán felvidéki magyar író, publicista, kritikus életét és életművét bemutató vándorkiállítás készített a Magyar Nyelv Múzeuma. Fábry, a felvidéki magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja 51 évvel ezelőtt halt meg. A kommunista hatalom nem támogatta, csupán megtűrte. Életében és írásaiban a vox humana-t, az emberség hangját tűzte a zászlajára.
2021-03-07 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt