A keresztény hitvilágban a Húsvét eseményei már az ünnepet megelőző Nagyhéten elkezdődnek. Jézus Virágvasárnapon szamárháton bevonult Jeruzsálembe. Ekkor kezdődik földi életének utolsó időszaka, amelyben tanítások sora rejlik. Kovács Krisztián lelkipásztorral a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adjunktusával beszélgettünk.
2023-04-07 |
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés.
0:00
0:00
2023-04-07 |
Már akár azzal is, ha megpróbálunk a lehető legtöbb dolgot egy helyen beszerezni, hogy minél kevesebbet kelljen közlekednünk a városban. Miskolcon erre kiválóan alkalmasak a piacok, ahol akár helyi termelőtől is vásárolhatunk. Sőt az ünnep során környezettudatos locsolóbulit is lehet tartani jó idő esetén a szabadban akár Jávorkúton, akár valamelyik nagyobb terén a Borsodi vármegyeszékhelynek. Vadovics Edinát, a Greendependent Intézet ügyvezető igazgatóját hallják.
0:00
0:00
2023-04-04 |
A négy evangélium szinte minden napot dokumentál, sőt, már a Jézus bevonulását megelőzőekről is tudunk. Próbatételek sorozata ez a néhány nap. A Nagyhét eseményeiről Dr. Gaál Sándorral, a Nyírségi Református Egyházmegye esperesével beszélgettünk.
2023-04-03 |
Négy napos rendezvénnyel készülnek a húsvéti ünnepekre Sóstói Múzeumfaluban Nyiregyházán, Április 7-10 között tojásfestéssel, húsvéti ételekkel, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, de lesz tradicionális, falusi locsolkodás is.
2023-03-29 |
A Nyíregyháza-városi Református Egyházközség is e szerint szervezi az életét a Húsvét előtti 40 napban. Sokkal többről szól a böjt, mint ahogy az a köztudatban él, vagyis a húsfogyasztás elhagyásáról - fogalmazott rádiónknak Bodnár Máté lelkipásztor.
2023-03-06 |
A feltámadásba vetett hit életünket alakító hatására napjainkban különösen szükség van. Jézus Krisztus értünk vállalta a kereszthalált, a megváltástörténet rólunk, emberekről és az életről szól. Erről beszélt húsvéti üzenetében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.
0:00
0:00
2022-04-19 |
Húsvéti ünnepi istentiszteletet közvetítettünk Miskolcról, az Alsóvárosi református templomból. Igét hirdetett Orosz István, a gyülekezet lelkipásztora.
Álljunk meg és figyeljünk oda egymásra- mondta Domokos Tibor rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának refernse.
2022-04-16 |
Másként szól-e húsvét üzenete idén, amikor az ünnep előtt szembesült a világ például a Kijev agglomerációjában talált tömegsírokkal? Máté-Tóth András valláskutató azt mondja, félő, hogy Ukrajnában a húsvét üzenete a nemzeti szuverenitást és az állami autonómiát védő nacionalizmus szolgálatába lesz állítva.
2022-04-16 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt