102 éve ért véget az I. világháború. 1918. 11. hó 11-én, 11 óra 11 perckor írták alá a háborút lezáró békét. Godzsák Attila történésszel az évfordulón a sátoraljaújhelyi I.világháborús helyszíneket járjuk végig gondolatban, hiszen a város a háború stratégiai fontosságú pontja volt, s a mai civil szervezetek és hagyományőrző közösségek ápolják és őrzik a nagy háború helyi emlékezetét.
2020-11-13 |
Az első világháború során a harcoló felek kötelékeiben több millió állat teljesített szolgálatot. Többségüket szállításra vagy üzenetek továbbítására használták, de volt, hogy a katonák egyszerűen csak remek társra leltek bennük. A kutyákat és a macskákat a lövészárokban nagy számban előforduló patkányok elfogására képezték ki, az ausztrálok kengurut vittek magukkal kabalaállatként Egyiptomba, az amerikai katonák majmokat tartottak, a britek pedig a lóhiány miatt elefántok segítségével szántottak.
2020-02-14 |
A Nagy Háború idején frontszolgálatot teljesítő – légi- és földi harcokban egyaránt helytálló archeológusokról beszélgetünk a következő összeállításban Scholtz Róbert Gergely régész-történésszel, aki összegyűjtötte az 1914-1918 között mundért öltött régészekre vonatkozó írott és fényképes forrásokat, s egy kiállításban és könyvben közkinccsé tette.
2019-11-25 |
A Nagy Háború elfeledett cigány katonáiról beszélgettünk Scholcz Róbert Gergely régész-történésszel. A magyar nagyközönség napjainkig nem tudja, hogy 1914-1918 között számos cigány katona küzdött a világháborúban szárazföldön és vízen, sőt, „cigány-szerelem” fedőnévvel 1918 őszén magyar csapatokat szállítottak az olasz frontról a nyugati hadszíntérre. Mivel a Monarchiában a cigányságot társadalmi rétegként és nem önálló nemzetiségként kezelték, ezért áldozatvállalásukról, helytállásukról viszonylag keveset tudunk. Az I. világháború centenáriumára vándorkiállítás és könyv született a témában, Hegedűvel és puskával címmel, a nagy háborúban harcoló cigány katonák életéről, szolgálatáról.
2019-10-31 |
Mintegy 170 sátoraljaújhelyi első világháborús plakátot őriz az Országos Széchényi Könyvtár, amelyek fontos források lehetnek a korszak kutatói és az érdeklődők számára. A szöveges plakátok részletes képet adnak a mindennapi életről és a hátország küzdelmeiről. Erről nyilatkozott rádiónknak Samu Botond, az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosa.
2019-08-07 |
Az osztrák–magyar katonai alakulatjelvények az első világháború tárgyi kultúrájának különleges és világviszonylatban is egyedülálló emlékei, amelyek 1915 tavaszán indultak hódító útjukra.
0:00
0:00
2019-07-13 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt