Több jelentős gyakorlatot zárt sikeresen a napokban a Magyar Honvédség debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandárja. Ez az egység adja a kora ősszel Koszovóba induló KFOR 25. váltásának csapatát. A misszióban ezúttal műveleti és területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek majd.
2021-07-21 |
A pandémia ellenére – vagy éppen amiatt – egyre többen jelentkeztek katonának. A honvédség szinte mindenkinek tud alternatívát kínálni az élethelyzetének, motivációjának vagy végzettségének megfelelően. A katonai toborzás 20 éves múltra tekint vissza. Nagy Zoltán alezredessel, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnokával és Nagy Géza őrnaggyal, a 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjével beszélgettünk.
2021-06-14 |
Huszonnyolc speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona kezdte meg szolgálatát február első napján, Miskolcon. A felvételt nyert katonák kiképzését a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljának kiképzői végzik.
2021-02-11 |
A továbbtanulás előtt álló fiataloknak, akár közép-, akár felsőfokon egy alternatíva lehet a katonai pálya. Debrecenben működik az ország eddig egyedüli honvédelmi középiskolája, lehet jelentkezni az úgynevezett Acélkocka altiszti programra, de akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is, ha valaki képzett tiszt szeretne lenni.
2021-01-28 |
A debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandár 20 éve vesz részt Koszovóban a külföldi misszióban. A KFOR kontingens legutóbbi, ősszel hazatért váltásának túlnyomó többségét is bocskais katonák adták. A fél éves külszolgálat alapból sem könnyű, de most a járvány miatt a koszovói bázison is még szigorúbb szabályok voltak érvényesek, és hogy csökkentsék a kockázatot, ezúttal nem jöttek haza szabadságra a katonák. A feladatokról, tapasztalatokról Sárkány Beáta főhadnagyot, az 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztjét kérdeztük.
2020-11-17 |
Több helyen tették kötelezővé a maszkviselést – például vendéglátó- és szórakozóhelyeken -, és jobban ellenőrzik, akár büntethetik is a szabályszegőket. Az iskolákban az őszi szünet után újra indult a tanítás. A diákok mindenhol fertőtlenített épületekbe térhettek vissza. A tisztító nagytakarítást központilag rendelték el, hogy megakadályozzák a járvány tömeges továbbterjedését a köznevelési intézményekben. Csaknem hatvan iskolában a katonaság végezte el a fertőtlenítést.
2020-11-06 |
A koronavírus világjárvány a magyar gazdaságot is nehéz helyzet elé állította. Sokan veszítették el munkájukat, vagy vált bizonytalanná a megélhetésük. Talán éppen ezért lett még népszerűbb a katonai pálya, ami belátható életpályát kínál a szolgálatot vállalóknak. A Honvédelmi Minisztérium adatai szerint míg ez év februárjában 271-en jelentkeztek szerződéses katonának, áprilisban több mint háromszor annyian, 853-an. A Magyar Honvédség folyamatosan fogadja azokat, akik elvesztették munkájukat, alkalmaznak például gépkocsivezetőket, szakácsokat, informatikai szakembereket.
2020-05-26 |
A köztereken, a kórházakban és a kiemelt fontosságú vállalatoknál is ott vannak a jelenlegi járványhelyzetben a katonák. A megszokott szolgálatuk - például a határ védelme, a nemzetközi missziók ellátása - mellett több területen vállalnak fontos feladatokat, hogy hozzájáruljanak a rendkívüli jogrend fenntartásához, az ország biztonságos működéséhez. Mindezekről dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport operatív törzsének vezető-helytettese tájékoztatott.
2020-04-16 |
A kormány és az Opertív Törzs fővárosi egyeztetésével párhozamosan szerdán délelőtt Debrecenben, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjánál tartottak tájékoztatást arról, hogyan érintik a rendkívüli intézkedések a katonaságot. Az ország és a polgárok védelmét akkor tudják biztosítani, ha a honvédség működését is biztosítják. Oláh Ilona összeállításában Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, és Szloszjár Balázs dandártábornokot, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnokát hallják.
2020-03-13 |
Komoly kihívások várnak a Magyar Honvédség debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandárjára. Jelenleg a végénél tart a katonák felkészítése két külföldi misszióra: tavasszal Koszovóba és Irakba indulnak innen váltások. A KFOR-ban kereken 20 éve szolgálnak magyar katonák, a feladatok és a körülmények is változtak a hosszú misszió folyamán. Irakban a kiélezett háborús, politikai helyzet miatt most különösen fontos, hogy a lehető legnagyobb biztonságot, felkészültséget biztosítsák a kiutazó honvédeknek, de ha a parancs megérkezik, menni kell. Ehhez jó alap, hogy a debreceni katonák nemzetközi viszonylatban is a legtapasztaltabbak közé tartoznak. A részletekről és az idei év további jelentősebb feladatairól Szloszjár Balázs dandártábornokot, a Bocskai dandár parancsnokát kérdeztük.
2020-01-19 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt