A koronavírus világjárvány a magyar gazdaságot is nehéz helyzet elé állította. Sokan veszítették el munkájukat, vagy vált bizonytalanná a megélhetésük. Talán éppen ezért lett még népszerűbb a katonai pálya, ami belátható életpályát kínál a szolgálatot vállalóknak. A Honvédelmi Minisztérium adatai szerint míg ez év februárjában 271-en jelentkeztek szerződéses katonának, áprilisban több mint háromszor annyian, 853-an. A Magyar Honvédség folyamatosan fogadja azokat, akik elvesztették munkájukat, alkalmaznak például gépkocsivezetőket, szakácsokat, informatikai szakembereket.
2020-05-26 |
A köztereken, a kórházakban és a kiemelt fontosságú vállalatoknál is ott vannak a jelenlegi járványhelyzetben a katonák. A megszokott szolgálatuk - például a határ védelme, a nemzetközi missziók ellátása - mellett több területen vállalnak fontos feladatokat, hogy hozzájáruljanak a rendkívüli jogrend fenntartásához, az ország biztonságos működéséhez. Mindezekről dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport operatív törzsének vezető-helytettese tájékoztatott.
2020-04-16 |
A kormány és az Opertív Törzs fővárosi egyeztetésével párhozamosan szerdán délelőtt Debrecenben, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjánál tartottak tájékoztatást arról, hogyan érintik a rendkívüli intézkedések a katonaságot. Az ország és a polgárok védelmét akkor tudják biztosítani, ha a honvédség működését is biztosítják. Oláh Ilona összeállításában Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, és Szloszjár Balázs dandártábornokot, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnokát hallják.
2020-03-13 |
Komoly kihívások várnak a Magyar Honvédség debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandárjára. Jelenleg a végénél tart a katonák felkészítése két külföldi misszióra: tavasszal Koszovóba és Irakba indulnak innen váltások. A KFOR-ban kereken 20 éve szolgálnak magyar katonák, a feladatok és a körülmények is változtak a hosszú misszió folyamán. Irakban a kiélezett háborús, politikai helyzet miatt most különösen fontos, hogy a lehető legnagyobb biztonságot, felkészültséget biztosítsák a kiutazó honvédeknek, de ha a parancs megérkezik, menni kell. Ehhez jó alap, hogy a debreceni katonák nemzetközi viszonylatban is a legtapasztaltabbak közé tartoznak. A részletekről és az idei év további jelentősebb feladatairól Szloszjár Balázs dandártábornokot, a Bocskai dandár parancsnokát kérdeztük.
2020-01-19 |
Másfél évtizeddel ezelőtt, 2004. november 3-án szerelt le az utolsó sorkatona hazánkban, és azóta már csak önkéntesek szolgálnak – hivatásosként, szerződésesként vagy tartalékosként - a magyar honvédségben. Ezzel egy több mint száz éves rendszert függesztettek fel, hiszen 1868-ban vezették be az általános hadkötelezettséget, és a 15 évvel ezelőtti váltásig hosszabb-rövidebb ideig minden arra alkalmas férfinak be kellett vonulnia.
2019-11-07 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt