A pápa találkozik majd nem csak a katolikus egyház helyi vezetőivel, de más egyházak püspökeivel is. De vajon miért jön Ferenc pápa hazánkba? Máté-Tóth Andrással beszélgetünk.
2023-03-08 |
XVI. Benedek pápa emberivé tette a pápaságot azzal, hogy lemondott - mondja a december 31-én elhunyt egykori pápáról Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora.
2023-01-12 |
Steinbach József püspök a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, ebben a tisztségében köszönthette két percben a katolikus egyház vezetőjét Budapesten, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtti rövid találkozón. A református püspök ajándékot is kapott a pápától. A részletekről Steinbach Józsefet kérdeztük.
2021-09-18 |
Sajnos nem számíthatunk arra, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyissa az asztalközösséget - mondja Máté-Tóth András valláskutató. Az MTA doktora szerint sajnálatos, hogy törekvés sem volt arra, hogy az úrvacsorában közeledjenek az egyházak a kongresszus apropóján. Persze, mind a katolikus, mint a református egyház zsinati egyház, vagyis a jövőben még hozhatnak más döntéseket - teszi hozzá a valláskutató. Máté-Tóth Andrással Ferenc pápa budapesti látogatásáról, és annak politikai megítéléséről is beszélgetünk a következő percekben.
2021-09-09 |
A könyvek képek és szemtanúk emlékei alapján örökíti meg II. János Pál pápa debreceni látogatását.
2021-08-19 |
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a debreceni Szent Anna Főplébánia szoborállítással és három napos –augusztus 16-18-ig tartó – programsorozattal emlékezik a látogatásra. Az eseményekhez csatlakozik a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala is.
2021-08-17 |
Ferenc pápa találkozik majd a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának delegációjával is szeptemberben, amikor néhány órára Budapestre utazik, hogy részt vegyen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén.
2021-08-02 |
Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel. Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora azonban azt mondja: amit pápalátogatásnak hívunk, az általában napokig tart, és ilyenkor a pápa mindig találkozik az adott ország vezetőivel is. Ferenc pápa azonban szeptemberben alig három órára érkezik Budapestre, és soha nem is volt arról szó, hogy a szent misén kívül bárhova is elmenne, bárkivel is találkozna. A részleteket Máté-Tóth András valláskutató mondja el.
2021-06-08 |
Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora az Európa Rádiónak azt mondta: vélhetőleg a pápa csak néhány órára érkezik Budapestre, ami semmiképp sem tekinthető pápalátogatásnak, a szó abban az értelmében, amikor napokon át, pontosan megtervezett program mentén találkozik a pápa az adott ország különböző csoportjaival, és az ország vezetőivel.
2021-03-18 |
Személyesen Pápa polgármestere öntötte be egy pápai lakos udvarára azt a több zsáknyi szemetet, amelyet korábban a férfi közterületen hagyott, ahelyett, hogy elszállíttatta volna, vagy maga vitte volna el egy hulladékudvarba azt. Az akció másnapján a család szerződést kötött a helyi hulladékkezelővel, így most már hivatalosan elszállítják tőlük a szemetet, havonta két ezer forintért. Áldozó Tamást, Pápa polgármesterét kérdezzük az akciójáról és arról, hogy mekkora problémát jelent egy önkormányzatnak az illegális szemét.
2020-05-10 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt