Több éve húzódik a kállósemjéni görögkatolikus templom felújítása, de most már jó ütemben haladnak a munkálatok – a templomkülső elkészült - tudtuk meg Orosz István Árpád parókustól. A külső felújítás mellett a belső térben is lesznek változások – ezen dolgoznak jelenleg.
2023-03-13 |
Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel. Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora azonban azt mondja: amit pápalátogatásnak hívunk, az általában napokig tart, és ilyenkor a pápa mindig találkozik az adott ország vezetőivel is. Ferenc pápa azonban szeptemberben alig három órára érkezik Budapestre, és soha nem is volt arról szó, hogy a szent misén kívül bárhova is elmenne, bárkivel is találkozna. A részleteket Máté-Tóth András valláskutató mondja el.
2021-06-08 |
Máté-Tóth András valláskutató, az MTA doktora az Európa Rádiónak azt mondta: vélhetőleg a pápa csak néhány órára érkezik Budapestre, ami semmiképp sem tekinthető pápalátogatásnak, a szó abban az értelmében, amikor napokon át, pontosan megtervezett program mentén találkozik a pápa az adott ország különböző csoportjaival, és az ország vezetőivel.
2021-03-18 |
Noé bárkája, és az abból kikukucskáló állatok fogadják majd reggelente a most épülő görögkatolikus bölcsődékbe járó gyerekeket. A Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye hat helyen alapít és épít bölcsődét, 2022 decemberéig Nyírbátorban, Mátészalkán, Fehérgyarmaton, Vásárosnaményban és Demecseren négycsoportos, míg Máriapócson egy kétcsoportos bölcsőde épül meg. Papp Tibor, az egyházmegye főhelynöke azt mondja: a cél hogy az, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően a krisztusi nevelés alapjait elkezdhessék.
2020-12-01 |
A koronavírus járvány miatt a templom kertjében megtartott átadási ünnepségen az is kiderült: a helyi egyházi közösségek rendkívül összetartóak. Az eseményen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: egy országot nagyvárosok, kisvárosok, falvak, tanyák alkotnak és mindegyik szerepe fontos a nemzet életében.
2020-10-17 |
A 2022-re elkészülő épületben helyet kap majd a már meglévő Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény anyaga, és ide költözik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának muzeális anyaga is, 2000 darab 17-18. századi szláv, vagy cirill betűs liturgikus könyv. A múzeumban festő-restauráló műhelyt is kialakítanak, amellyel a görögkatolikus gyülekezetek ikonjainak felújítását szeretnék támogatni. Szabó Irén a projekt múzeum-szakmai vezetője az Európa Rádiónak elmondta:  a múzeumpedagógia módszerével, élvezhető, emészthető formában szeretnék átadni az üzeneteiket a tárgyaikról, és magáról a görögkatolikus egyházról is a látogatóknak.
2020-10-17 |
A katolikus egyház hívei hogyan ünnepelnek idén? Ők részesülhetnek-e az eukarisztiában? Vannak-e online közvetített misék? És... vajon mit gondol egy katolikus plébános arról az olasz paptársáról, aki meghalt, miután önként mondott le a lélegeztetőgéről, hogy egy másik koronavírusos beteg életét megmenthesse? Benyik György Szeged-Tarjáni plébánossal beszélgetünk.
2020-04-11 |
Ferenc pápa sokak várakozása ellenére mégsem döntött úgy, hogy kipróbált, köztiszteletben lévő, családos férfiakat pappá szenteljenek az Amazónia térségében, hogy így enyhítsék az ottani paphiányt.
2020-02-19 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt