Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. A műfaj ma már fogalom, sorai szállóigévé váltak, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba. Nem avulnak el, mindig aktuálisak, a szellem, a humor teszi ma is vonzóvá, az, hogy a szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.
0:00
0:00
2020-08-23 |
A munkálatok során új terek nyílnak meg a látogatók előtt, felépül egy szökőkút, amely pár évtizede még a kert része volt, majd elbontották. Közben megújult az Emlékcsarnok műtárgygyűjteménye is és a nyelvmúzeumban elindult egy gyakornoki program.
2020-08-23 |
Honlapjukon az olvasósarok fülre kattintva Kazinczy és Széphalom címmel olvashatnak az érdeklődők az 1831-es kolerajárványról, a széphalmi örökségről, de találnak szemelvényeket a nyelvhasználat és anyanyelvpedagógia témakörében is. A közösségi oldalukon pedig online versmondó versenyt és versíró pályázatot hirdettek.
2020-04-12 |
A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége hatodik alkalommal hirdette meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel. A két szervezet az elnevezéssel a 2018-ban elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára, Wacha Imrére emlékezik, aki számára fontos volt anyanyelvünk. Több mint 130 intézmény csapata jelentkezett a mostani megmérettetésre szerte a régióból. Borsod Abaúj Zemplén megyéből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is neveztek. A Muravidéken is meghirdették, de onnan sajnos nem jött nevezés- mondta Brézai Zoltán főszervező. Azt hogy miért majd meg kell vizsgálni. A verseny célja, hogy az általános és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást; hogy játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A döntőben, mely Széphalomban volt 4-4 iskola csapata jutott és a református iskolák nagyon szépen szerepeltek.
2020-03-15 |
Gazdag és értékteremtő életpályájának három fő területe van, a tanítás, a kutatás és hagyománygyűjtés, valamint az anyanyelvápolás. Tevékenységét Kazinczy- és Lőrincze-díjjal, valamint a Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el. Alapítója a Kazinczy Társaságnak, egyik létrehozója a Magyar Nyelv Múzeumának. Születésnapján mutatták be legújabb kötetét, az Egy napi járóföld címet viselő önéletrajzi írását, mely életének első harminc évét mutatja be. A születésnapon készített összeállítás következik, melynek elején az ünnepeltet, Dr. Kováts Dánielt hallják.
2019-12-22 |
A szépen gondozott kert védett természeti érték, irodalmi, történelmi és szakrális hely. Kazinczy ide álmodta az angolkertet, s meg is tette ehhez a megfelelő előkészületeket.
2019-05-23 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt