Anyanyelvi szabadegyetem címmel előadás sorozatot indított a Magyar Nyelv Múzeuma, az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával. Az eseménysorozaton fiatal tudósok tartanak nyelvtudománnyal kapcsolatos előadásokat, az érdeklődő közönségnek.
2023-04-01 |
Az emberközpontú nyelvművelés civil társadalmi szervezete arra törekszik, hogy soraiba tömörítse mindazokat, akik felelősséget éreznek anyanyelvünk jelen állapotáért, helyes és kulturált használatáért, jogának és közéleti szerepének képviseletéért.
2021-12-10 |
A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló előadáson erdélyi magyar költők vallomásai hangzottak el a szülőföldről és édes anyanyelvünkről.
2021-11-27 |
A  Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége hetedik alkalommal hirdeti meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, második alkalommal  Wacha Imre emlékére” címmel. A két szervezet az elnevezéssel a 2018-ban elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára, Wacha Imrére emlékezik, aki számára fontos volt anyanyelvünk.
2020-10-20 |
A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége hatodik alkalommal hirdette meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel. A két szervezet az elnevezéssel a 2018-ban elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára, Wacha Imrére emlékezik, aki számára fontos volt anyanyelvünk. Több mint 130 intézmény csapata jelentkezett a mostani megmérettetésre szerte a régióból. Borsod Abaúj Zemplén megyéből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is neveztek. A Muravidéken is meghirdették, de onnan sajnos nem jött nevezés- mondta Brézai Zoltán főszervező. Azt hogy miért majd meg kell vizsgálni. A verseny célja, hogy az általános és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást; hogy játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A döntőben, mely Széphalomban volt 4-4 iskola csapata jutott és a református iskolák nagyon szépen szerepeltek.
2020-03-15 |
A magyar nyelvhez hozzátartozik a beszéd, ennek tisztasága, kiejtésünk helyessége. Évtizedek óta nincs beszédtanítás a hazai iskolarendszerben. Szakemberek szorgalmazzák ugyan, hogy legyen része a tantervnek, de még eddig nem jártak eredménnyel. Ezek a kérdések és a beszélt magyar nyelv torzulásai is szóba kerültek egy a napokban Debrecenben az Újkerti Közösségi Házban rendezett Kazinczy Ferenc szép magyar beszéd versenyen, melyre az általános iskolák felső tagozatos diákjait várták a rendezők.
2020-02-18 |
Gazdag és értékteremtő életpályájának három fő területe van, a tanítás, a kutatás és hagyománygyűjtés, valamint az anyanyelvápolás. Tevékenységét Kazinczy- és Lőrincze-díjjal, valamint a Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el. Alapítója a Kazinczy Társaságnak, egyik létrehozója a Magyar Nyelv Múzeumának. Születésnapján mutatták be legújabb kötetét, az Egy napi járóföld címet viselő önéletrajzi írását, mely életének első harminc évét mutatja be. A születésnapon készített összeállítás következik, melynek elején az ünnepeltet, Dr. Kováts Dánielt hallják.
2019-12-22 |
Mura vidék, Kárpátalja és a Felvidék csak néhány térség mely helyet ad az "Anyanyelvi játékok, Játékos anyanyelv" elnevezésű vetélkedőnek. A miskolci központú megmérettetésre már lehet jelentkezni, a nevezési lapokat kiküldték a szervezők az iskoláknak. Akik nem kaptak, azok pedig kérhetnek és nevezhetnek egészen október 11-ig. A határon átnyúló verseny most a Muravidékkel gazdagodott. Brézai Zoltánt, az Anyanyelvápolók Szövetsége tagját és az "Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv" című vetélkedő szervezőjét kérdeztük.
2019-09-30 |
Bekerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba az anyanyelvi játékok, "Játékos anyanyelv" című programja kulturális örökség kategóriában. A több éve színvonalas programot nyújtó nyelvőrzők méltán kapták meg ezt a címet. 20 ajánlás érkezett szerte az országból az elismerésre. A verseny annyira kinőtte magát, hogy a felvidék és a délvidék után újabb térségeket vonnak be. Brézai Zoltán a szervező anyanyelvápolók szövetsége tagja nyilatkozott rádiónknak.
2019-07-05 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt