Tokaj-Hegyalján, különösen a Bodrog-parti településeken egyes években komoly problémát jelent a szúnyoginvázió. Főleg azokban az esztendőkben, amikor a folyó tavasszal árad és sok olyan pocsolya keletkezik, amely kiváló körülményeket nyújt a szúnyoglárvák fejlődéséhez.
2023-04-28 |
Miskolcon is megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése az országos, központi szúnyoggyérítési program részeként. A földi kémiai védekezést június 24-én és 25-én, a napnyugta utáni időszakban végzik el, amennyiben erre valamilyen ok, például a kedvezőtlen időjárás miatt nem lenne lehetőség, június 25-én és 26-án folytatják le a szükséges gyérítési munkálatokat. Ezen kívül Mukics Dániel tű. alezredes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője a nagy hőségre is felhívta a figyelmet, a műlt héten már másodfokú hőségriasztést adtak ki.
2021-06-23 |
A szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a héten 318 településen végeznek a szakemberek úgynevezett földi kémiai gyérítést, elsősorban a Duna, Tisza, Ipoly és a Körösök vidékén.
2021-06-17 |
Miskolcon is lesz légi szúnyoggyérítés – Veres Pál polgármester ugyanis levélben kérte a repülőgépes irtást- tájékoztatott a miskolci városháza kommunikációs szolgálata. Miskolcon augusztus 3-án és 4-én, a napnyugtát megelőző másfél órában. Rossz idő esetén pedig augusztus 4-én és 5-én végzik majd el a repülőgépes szúnyoggyérítést.
2020-08-02 |
Szúnyogcsípés miatt fordulnak mostanában a leggyakrabban gyermekorvoshoz. Dr. Kántor Irén, alapellátó gyermekorvos rádiónknak elmondta: főként az okozza a problémát, amikor a laza gyermekbőrt a szem környékén csípi meg a szúnyog. Ez rendszerint csúnyán kezd el pirosodni és ijesztő látvány tud lenni. Ennek ellenére nem kell megijedni, mert egy kis antihisztaminnal könnyen lehet kezelni.
2020-07-25 |
Az elmúlt hetek csapadékos meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának és az esténként nagy tömegben megjelenő rovarok sokak szabadtéri tevékenységét megkeserítik. A hazánkban őshonos fajok csípése a múló kellemetlenségen túl komoly betegségeket is hordozhat, a behurcolt, invazív szúnyogfajok veszélyesebb fenyegetést is jelenthetnek.
2020-07-24 |
Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban már stabil populációja van a fertőző betegségeket terjesztő tigrisszúnyogoknak, valószínűleg onnan érkeznek Magyarországra is ezek az állatok.
0:00
0:00
2019-07-12 |
A kémiai gyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést szorgalmazza Kemenesi Gábor biológus, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa. Azt mondja: a repülőgépekről permetezett vegyszer egy idegméreg, amely a szúnyogok mellett más rovarokra is káros, mégha nem is öli meg őket.
0:00
0:00
2019-06-26 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt