A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal a kutyák iránt érdeklődők, illetve kutyatartók számára indít online képzést. A cél, hogy az oktatás és a szemléletformálás során segítsék, információval lássák el a gazdákat. Az oktatási anyag komplex, amely a kutyaválasztási szemponttól az anatómián keresztül a viselkedési anomáliákig mindenre kiterjed. A képzés szeptembertől kezdődik, és a végén ún. gazdi jogsit kaphatnak a kutyatulajdonosok.
2021-04-21 |
Huszonnégy kutyát helyeztek biztonságba Egerben és Miskolcon, miután a rendőrök állatviadal szervezőit fogták el Kistokajban, Egerben és Rakacán. Tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy kistokaji férfival és három társával szemben.
2021-03-19 |
Hamarosan azonban nagyon sok munka vár rájuk, hiszen kölyökkorukban elkezdődik a nevelésük. Miután pedig felnőttek vakvezető kutyává képzésük indul el, de innen még hosszú út vezet addig, amíg gazdához kerülnek és ők párban is levizsgáznak. A Baráthegyi Vakvezető Alapítványnak a vakvezető kutyatenyésztési programmal régi célja, hogy Magyarországon minél több látássérült emberhez jusson kutya, hiszen a négylábú segítők kinyitják számukra a világot és önállóan élhetik az életüket a látássérült emberek is. Komondi Piroskával a Baráthegyi Vakvezető Alapítvány szakmai vezetőjével beszélgettünk.
2020-12-31 |
A kutyák kiválasztására a Spider Alapítvány, Lehoczki László tett javaslatot és ők is képezték ki az ebeket. Nyolc hónapos kiképzés után az i-re a vizsga tette föl a pontot. Az ebeknek olyan kiképzést kellett kapniuk, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket a vezetőjük és a járőrtársuk védelméről - mondta el Lehoczki László, a Spider Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport vezetője, aki a kiképzést is irányította.
2020-08-26 |
Nem csak Magyarországon, de Europában is elsőként kezdheti el a munkát Gofree, a glutén jelző segítőkutya. Gofree a mért adatok szerint képes 1 kilónyi ételben kevesebb, mint 10 milligramm glutén kiszagolásra is, ami már a gluténmentesség határértéke alatt van. A segítőkutya az oktatója 11 éves, súlyosan gluténérzékeny kislányának életét segíti majd. Gofree a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kiképzőivel márciusban sikeres próbavizsgát tett, de a koronavírus járvány miatt a hivatásos segítőkutya vizsgáját bizonytalan ideig elhalasztották.
2020-05-12 |
A miskolciak közül bizonyára sokan emlékeznek még a Fekete kutyára, amely Weidlich Pál, egykori Széchenyi utcai különleges fűszerüzletének címerállata volt. Nos, a Fekete kutya, pontosabban annak másolata 47 év után hazatért, mégpedig a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesületnek köszönhetően.
2019-07-09 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt