A tárlaton látványos, óriási méretű méhek, mézcsorgatók, kaptárok és lépek fogadják a látogatókat, akik többek között megismerhetik a beporzó rovarok testfelépítését, szocializációját és védelmét. Arról is információt kaphatnak, hogyan telepítsünk méhbarát kertet, hogyan dolgoznak a méhészek és hányféle méz létezik. Mindezek megtekintése a nyári táborok kiegészítő programja is lehet, hiszen augusztus végéig állomásoznak itt ezek a tárgyak.
0:00
0:00
2023-07-07 |
A díszaulában a méhészeti eszközöket forgalmazó kereskedők mutatták be termékeiket, de szakmai előadások is kísérték a fórumot. Bross Péter a Magyar Országos Méhészet Egyesület elnöke a nehéz helyzetbe került ágazat problémáit foglalta össze előadásában, majd Rusvai Miklós virológus a méheket veszélyeztető mérgezésekről, fertőzésekről szólt.
2023-03-23 |
A magyar méhészek és a méztermelés szempontjából augusztusban véget ért az év. És bár az idei szezont - a szántóföldi növénytermesztéshez hasonlóan - a szélsőséges időjárás határozta meg, mégsem lehet azt mondani, hogy mindenütt rossz évet zártak volna a méhészek.
2022-11-25 |
A mezőgazdaság és ezáltal az emberi civilizáció jelentős mértékben a beporzók létén alapul. A beporzók napjának szellemisége annyiban különbözik a Méhek Napjától (április 30)  és a Méhek Világnapjától (május 20), hogy minden beporzó szervezetre, hazánkban elsősorban rovarokra gondolnak.
0:00
0:00
2021-03-18 |
Ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a választ a következő beszélgetésből. Tepliczky Balázs sátoraljaújhelyi méhészt kérdeztük.
0:00
0:00
2021-02-07 |
Az idei gyengébb termés ellenére is lesz elég méz a belföldi fogyasztásra-áll az Agrártárca október 5-én kiadott közleményében. Az utóbbi 6 évben a termés 20 és 32 ezer tonna között volt, az idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az átlagostól elmaradó, 14 ezer tonna méztermésre számítanak. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület borsod megyei szaktanácsadóját, Farkas Jánost a helyi tapasztalatokról kérdeztük.
2020-10-15 |
A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, „mert nem volt nyár”, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet A másik probléma a mennyiségen kívül az volt, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban is, amit nem bizonyíthatóan a vegyszerezések okozhatnak. A méhészkedésről és az idei év problémáiról Farkas János az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadója számol be.
2020-08-05 |
Április elején az ország jelentős részén fagykár érte az akácerdők nagy részét. Így nagy valószínűséggel az idei akácméz termés veszélybe került. Nem kell külön igazolás a méhészek számára a kijárási korlátozás alatt - tudtuk meg Farkas Jánostól az Országos Méhészeti Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadójától.
2020-04-23 |
A nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek. Ez azt jelenti, hogy a méhészek számára elérhető forrás közel 1 milliárd forintra bővül. A magyar méhészek XI. világtalálkozóján elhangzott az is, hogy a szaktárca által idén bevezetett beporzási támogatás jövőre méhcsaládonként 1000 forint lesz.
2019-12-01 |
Eteleink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül – mondta el az Európa Rádiónak Dr. Szakonyi Zsolt, a szegedi egyetem Gyógyszerkémiai Intézetének egyetemi docense.
2019-07-24 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt