A díszaulában a méhészeti eszközöket forgalmazó kereskedők mutatták be termékeiket, de szakmai előadások is kísérték a fórumot. Bross Péter a Magyar Országos Méhészet Egyesület elnöke a nehéz helyzetbe került ágazat problémáit foglalta össze előadásában, majd Rusvai Miklós virológus a méheket veszélyeztető mérgezésekről, fertőzésekről szólt.
2023-03-23 |
A magyar méhészek és a méztermelés szempontjából augusztusban véget ért az év. És bár az idei szezont - a szántóföldi növénytermesztéshez hasonlóan - a szélsőséges időjárás határozta meg, mégsem lehet azt mondani, hogy mindenütt rossz évet zártak volna a méhészek.
2022-11-25 |
Az összes magyarországi, tízezer lakosnál kisebb település óvodája, 2400-nál több intézmény kapott ajándékba az elmúlt hetekben a méhek és az emberek harmonikus együttéléséről szóló mesekönyveket és foglalkoztató füzeteket 125 millió forint értékben.
0:00
0:00
2022-02-01 |
A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat - mondják a szakemberek. A méhek védelme érdekében az ország több pontján alakítottak már ki úgynevezett méhlegelőt –most pedig Miskolcon is kijelölték az első ilyen területet, mégpedig Szirmán. Idővel vadvirágokat is ültetnek majd a Hősök emlékműve mögött. Miskolc-szerte több területet is kijelölhetnek majd a „feladatra”, például az Avastetőn, Diósgyőrben és Komlóstetőn is. Részleteket majd Czifrusz Natáliától Miskolc város főkertészétől hallanak.
2021-05-11 |
Ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a választ a következő beszélgetésből. Tepliczky Balázs sátoraljaújhelyi méhészt kérdeztük.
0:00
0:00
2021-02-07 |
A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, „mert nem volt nyár”, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet A másik probléma a mennyiségen kívül az volt, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban is, amit nem bizonyíthatóan a vegyszerezések okozhatnak. A méhészkedésről és az idei év problémáiról Farkas János az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadója számol be.
2020-08-05 |
A nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek. Ez azt jelenti, hogy a méhészek számára elérhető forrás közel 1 milliárd forintra bővül. A magyar méhészek XI. világtalálkozóján elhangzott az is, hogy a szaktárca által idén bevezetett beporzási támogatás jövőre méhcsaládonként 1000 forint lesz.
2019-12-01 |
Katasztrófa – ezzel az egy szóval jellemezte a méhészek idei szezonját Bugyi Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szervezetének vezetője. Most kezdődik a napraforgó virágzása, a megyében élő mintegy 1200 méhész abban reménykedik, hogy ez megmenti a szezont.
2019-07-03 |
Az előzetes kalkulációk szerint az idei méz a belföldi fogyasztást ugyan kielégíti majd, de a csapadékos május megfelezte az idei akácméz mennyiségét.
2019-05-30 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt