Sok a hasonlóság az emberi társadalom és a hangyák bonyolultan szervezett világa között. Dr. Lőrinczi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa évek óta hangyákkal végez kutatásokat, melyek fő célja, hogy tovább bővüljön az ismeretanyag.
0:00
0:00
2023-02-08 |
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országosan 986 talajgenerátort helyezett üzembe, amelyből 80 a gyakorta szélsőséges időjárású Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújt védelmet. Az ötödik éve működő Jéger országos szinten minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban.
2022-04-30 |
Idén 100 éve, hogy az I. világháborút lezáró béketárgyalásokon Magyarország elveszítette területének és lakosságának jelentős részét. Sátoraljaújhely városát gyakorlatilag kettévágta a határ, s a vasút és a város ipari területe idegen kézre került. A város a tragédiát egy emlékmű-együttesben jelenítette meg, a Szárhegyen 1936-ban közadakozásból felépítették a Magyar Kálváriát, amely 14 stációban, Krisztus szenvedésének mintájára mutatja be az elszakított országrészek városait. Godzsák Attila történésszel erről az emlékműről beszélgetünk.
2020-05-28 |
A társadalmunk már régen találkozott hasonló méretű világjárvánnyal. A következő riportban Török Zsuzsanna kulturális antropológus és mester oktatóval beszélgetünk, arról, hogy sok téren megváltoztatta a társadalmak életét ez a járványügyi helyzet. Érdekesen hat ránk az, hogy a home office vagy akár a digitális oktatás által beengedjünk másokat a privát szféránkba. A kulturális közeledések megszűnése (puszi, kézfogás), a távolságtartás vajon meddig marad velünk? Végezetül pedig becsempészünk egy kis humort a mémek segítségével a már szürke hétköznapokba.
2020-05-07 |
Üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül tavaly átlagosantöbb mint a felére csökkent 2017-es esztendőhöz képest. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le - hangsúlyozta rádiónknak Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara borsod megyei elnöke.
2020-04-22 |
Számos változás lépett érvénybe 2020-tól a magyar adórendszerben – Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságának sajtóreferense volt a vendégünk.
0:00
0:00
2020-02-04 |
A miskolci Szilágyi Dezső általános iskola is részt vett az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztályának meghívására a nagy Periódusos Rendszer Performansz Guinness Record és Magyar Rekord állítás kísérletben. Minden vegyjelet plakátra álmodtak-rajzoltak-festettek a gyerekek. Az esemény célja a periódusos rendszer valamely változatának újszerű megvalósítása performansz formájában. A programot Ádám Noémi kémiatanár szervezte.
2019-12-28 |
Digitális Közösségi Alkotóműhelyt adtak át a Miskolci Szakképzési Centrum tagintézményében, a Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumban.
2019-10-03 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola