A koronavírus okozta világjárvány mindannyiunk életére hatással van valamilyen formában, hiszen nem a korábban megszokott módon telnek mindennapjaink. A következő percekben arról hallhatnak, hogy a szépkorúak generációja hogyan élte meg 2020-ban a kialakult helyzetet, hogy teltek az elmúlt hónapok, és milyen gondolatokkal tekintenek a jövő felé. Minderről Teszárovics Miklóst, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnökét kérdeztük. A riporter Kissné Veres Viktória.
2021-01-12 |
Járványbiztos látogató szobát hozott lére a fővárosi Schweitzer Albert Református Szeretetotthon. Itt egy plexifal választja el az otthon lakóit a látogatóktól, de mégis sokkal személyesebb találkozóra ad lehetőséget, mint egy telefonhívás. A koronavírus-járvány miatt márciustól látogatási tilalom van az idősotthonokban, amelyet nyáron függesztettek csak fel néhány hétre.
2020-12-12 |
A Magyarországi Református Egyház zsinati elnökségének ajánlásához igazodva, az esperesi karral egyeztetve a Tiszántúli Református Egyházkerület templomai is újra megnyitják kapuikat. Az ünnepi alkalmakon – advent vasárnapokon, karácsonykor és újévkor - lehet a hívek jelenlétében istentiszteleteket tartani, természetesen a járványügyi előírásokat, egészségügyi óvintézkedéseket figyelembe véve.
2020-12-11 |
A betegséget elsősorban a vad madarak terjesztik, így az őszi-téli vonulási időszakban különösen fontos, hogy megelőzzék a találkozásukat a házi baromfikkal. Ezért az országos főállatorvos azonnali hatállyal elrendelte a kötelező zárt tartást, vagyis minden olyan állományban, ahol a kifutót felülről és oldalról nem védi megfelelő erősségű madárháló, zárt térben kell elhelyezni az állatokat. A madárinfluenza ellen szigorú járványügyi előírásokat fogalmaztak meg a fertőtlenítésre, az alom- és a takarmány tárolására is. Ha valamelyik állattartónál felbukkanna a betegség, azonnal jelenteni kell, csak így kaphat majd állami kártalanítást. A részletekről Bognár Lajos országos főállatorvos tájákoztatott.
2020-12-01 |
A koronavírus-járvány második hullámában, az újból elrendelt veszélyhelyzetben újból elindult a Városi Segélyalap Debrecenben. Az önkormányzat a tavaszi első rendkívüli jogrend idején hozta létre ezt a pénzügyi keretet - amihez cégek, magánszemélyek is hozzájárultak felajánlásaikkal -, hogy támogatást nyújtson azoknak, akik a járvány miatt veszítették el munkájukat. A Debrecen Városi Segélyalapba azóta több mint 138millió forint érkezett be. Most, hogy ismét megnyitották ezt a forrást, kibővítették a segítségre jogosultak körét. Továbbra is jelentkezhetnek az egyszeri támogatásra akiket nem, vagy csak csökkentett munkaidőben foglalkoztattak tovább. De most már azok is kérhetnek segélyt, akik elkapták a betegséget és ezért táppénzre kényszerültek, így akár hetekre kiestek a munkából. Megemelték az egyszeri támogatás összegét 50 ezer forintra, ha pedig egy háztartásban többen is érintettek, akkor 80ezer forintot lehet igényelni. A támogatásra az alacsony jövedeműek pályázhatnak, de az is könnyítés, hogy az egy főre eső jövedelem határa 60ezerről 80ezer forintra, egyedül élők esetében 120ezer forintra emelkedett, így még szélesebb kör számíthat a segítségre - hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.
2020-11-24 |
Felemás a helyzet a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a járványügyi szabályozások miatt. Nemcsak itt alakult ki ilyen helyzet, hanem minden olyan iskolában ahol az intézménynek nyolcosztályos képzése is van. A szabályozások szerint az 5-8. osztály továbbra is jár iskolába, míg a nagy gimnazisták már nem.
2020-11-22 |
A NAV-ablakokban előzetesen időpontot kell foglalni a személyes ügyintézéshez a veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 12-től. Mindezt a Nemzeti Adó és Vámhivatal weboldalán tehetik meg az érintettek. Az ügyfeleknek lehetőségük van telefonos és e-ügyintézésre is.
2020-11-20 |
A fővárosból egyre több elképesztő esetről lehet hallani: egy utas azért szúrta meg késsel utastársát, mert az megkérte, hogy húzza fel az orrára is a szájmaszkját, míg egy másik buszon a sofőr kért meg egy nőt, vegyen fel szájmaszkot, amire a nő trágár, agresszív üvöltözésbe kezdett.
2020-11-19 |
Az elmúlt 10 hónap legjobb híre, hogy lehet hatékony vakcinát készíteni koronavírus ellen - mondja Kemenesi Gábor virológus, aki óva int mindenkit a "vakcinanacionalizmustól", azaz hogy azalapján akarja megítélni, hogy egy védőoltás hatásos-e, hogy hol gyártják.
2020-11-17 |
A debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandár 20 éve vesz részt Koszovóban a külföldi misszióban. A KFOR kontingens legutóbbi, ősszel hazatért váltásának túlnyomó többségét is bocskais katonák adták. A fél éves külszolgálat alapból sem könnyű, de most a járvány miatt a koszovói bázison is még szigorúbb szabályok voltak érvényesek, és hogy csökkentsék a kockázatot, ezúttal nem jöttek haza szabadságra a katonák. A feladatokról, tapasztalatokról Sárkány Beáta főhadnagyot, az 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztjét kérdeztük.
2020-11-17 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt