250 éve született Csokonai Vitéz Mihály, a magyar irodalom jeles alakja, aki szoros szálakkal kötődött Debrecenhez, a Debreceni Református Kollégiumhoz.
2023-11-06 |
Ő volt a Nyelvmúzeum létrehozásának szakmai vezetője. Derűs személyisége, kiváló humora, közösségteremtő képessége, a tehetséges fiatalokat támogató hozzáállása, emberszeretete révén Sátoraljaújhely és a régió kulturális életének meghatározó, országosan és a határainkon túl is elismert meghatározó szereplője: kovásza volt. Munkájának folytatója, Nyiri Péter irodalomtörténész, a nyelvmúzeum igazgatója, a Kazinczy Társaság elnöke emlékezik.
2023-07-25 |
A debreceni Könyv barátai hálózat tagjai fát ültettek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára. A tavaly létrehozott - a könyveket, irodalmat, olvasást népszerűsítő - önszerveződő civil kezdeményezéshez már félszázan csatlakoztak, és idén a jeles jubileumokhoz kapcsolódva is szerveznek programokat. A Petőfi 200 Emlékév cívisvárosi rendezvényeit gazdagította az irodalmi piknikkel összekötött faültetés.
2023-06-28 |
Az öt héten át tartó előadás sorozatban az idei irodalmi, művelődéstörténeti évfordulók állnak a középpontban, hiszen a klasszikus magyar irodalom több jeles képviselője tanult a Református Kollégiumban.
0:00
0:00
2023-04-20 |
A sokoldalú költőnőt sokáig elfeledték, pedig a századfordulós modern líra és Ady vagy a Nyugatosok egyik előfutárának tartják az irodalomtörténészek. Jó ideje már, hogy szülőfalujában, a szabolcs megyei Anarcson igyekeznek folyamatosan kiléptetni ebből az elfeledett szerepből. Kertész Zoltánnéval a Czóbel Minka Baráti Kör titkárával a költőnőről elnevezett általános iskola igazgatójával beszélgetünk.
2023-01-20 |
Debrecen városvezetése Irodalmi emlékévet hirdetett 2023-ra annak tiszteletére, hogy több jubileumra is emlékezhetünk. Petőfi Sándor, Madách Imre, a Himnusz születésének 200.- Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója. Mindezeken túl a város számára fontos, hogy 60 éve született Borbély Szilárd. Széles körű összefogással olyan programsorozatot terveznek tehát, amellyel méltó módon ünnepelhetik a magyar kultúra nagyjait.
2022-12-29 |
Alig két hónapja jelent meg Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár Kitelepítés című regénye, amelynek első kiadása hetek alatt el is fogyott, már a második kiadás kapható.
2022-12-03 |
Két zenés-irodalmi programra várja az érdeklődőket vasárnap délután a Tiszántúli Református Egyházkerület. A Debreceni Református Kollégium Dísztermében november 20-án 15 órától „Fényút” címmel Pilinszky János három meséjének megzenésített, vetítéssel kísért előadását mutatja be művész társaival Újhelyi Kinga Jászai-díjas színésznő.
2022-11-18 |
A Szikszó Város Nívódíját is kiérdemlő dr. Papp Ferenc, novellák, esszék, drámák megálmodója. Most egy drámája, egy gasztro könyve, egy elbeszélése és egy esszéje is kiadás előtt áll. A Miskolci Egyetemen jogi diplomát szerző, majd a Miskolcon dolgozó ügyvéd, alig 10 éve ír és nem jogi eseteket.
2022-08-10 |
Most egy drámája, egy gasztro könyve, egy elbeszélése és egy esszéje is kiadás előtt áll. A Miskolci Egyetemen jogi diplomát szerző, majd a Miskolcon dolgozó ügyvéd, alig 10 éve ír és nem jogi eseteket. Jelenről, múltról és a jövőről is beszélgetünk.
2022-06-07 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt