Idén negyvenkilencedik alkalommal rendezik meg Tokajban az írótábort, amelyre nagyon sok nyíregyházi és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő is ellátogat tudtuk meg a főszervezőtől Papp Für Jánostól. Ebben az évben a Visegrádi országok kerülnek górcső alá az augusztus 23-tól 25-ig tartó táborban.
2021-08-02 |
Kokas Bálintnak a napokban jelent meg a „Hold Túloldalán, végső akarat” címmel az első verses kötete, amellyel egy régóta dédelgetett álma vált valóra. A tehetséges nyíregyházi fiatal költő az interjúban elárulta azt is, hogy nagyon nagy boldogsággal tölti el akkor, amikor azt tapasztalja, hogy egyre több fiatal kezd versírásba.
2021-05-26 |
Az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. A könyvfesztivál megtartását a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1927. június 5-én Miskolcon tartott évi közgyűlésén.
2021-04-16 |
Fábry Zoltán felvidéki magyar író, publicista, kritikus életét és életművét bemutató vándorkiállítás készített a Magyar Nyelv Múzeuma. Fábry, a felvidéki magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja 51 évvel ezelőtt halt meg. A kommunista hatalom nem támogatta, csupán megtűrte. Életében és írásaiban a vox humana-t, az emberség hangját tűzte a zászlajára.
2021-03-07 |
Az útikönyvként, szöveggyűjteményként és albumként lapozható mű valódi és képzeletbeli sétára egyaránt invitál. A második, kibővített változatban újabb debreceni helyszínekre is rácsodálkozhatnak az olvasók. A könyvet Keczán Mariann irodalomtörténész szerkesztette.
2021-02-25 |
Több új kötettel is gazdagodott a gyermekirodalom a tavalyi évben, amikor egy honlap is elindult, amelyen tájékozódhatnak a szakértők mellett a szülők is. Új trendek is megjelentek, új témákat is hozott a 2020-as év, de még mindig van, amiből kevés születik.
2021-02-06 |
Egy miskolci magyartanár regisztrált a TikTokra és a közösségi oldalon keresztül próbálja az irodalmat és a líra értékét visszahozni a hétköznapokba. Somogyváriné Kóta Melinda, az Avastetői Pattantyús Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyartanára. A tanítványain figyelte meg, hogy mit is néznek ma a fiatalok az interneten és mivel lehet megfogni őket.
2020-11-24 |
A rendezvény irodalompolitikai tanácskozásként indult, a rendszerváltás után pedig az egyik legrangosabb irodalmi eseménnyé vált, mely a szakma és az olvasók érdeklődésére egyaránt számot tartott. Az Irodalmi Napok során adják át hagyományosan az Alföld díjakat. Ez most virtuálisan megtörtént, és várhatóan tavasszal, a költészeti fesztivál során személyesen is átadhatják az elismeréseket.
2020-11-19 |
Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte el az idei Libri Irodalmi Közönségdíjat. A szerző szerint ez az elismerés a hazai magándíjak egyik legfontosabb díja. Grecsó Krisztián az Európa Rádiónak elmondta: a 11 éves kislány főszereplőjének alap jellemvonásait a saját gyermekkora, emlékei adták. Regénye bár egy gyerekről szól, a mű nem ifjúsági regény, sokkal inkább egy családi történet. Az íróra saját bevallása szerint nagy hatást gyakorolt rá Szabó Magda, például az Abigéllel.
2020-05-27 |
Kellenek-e a klasszikus irodalmi alkotásokból válogatott kötelező olvasmányok az ember iskolás évei alatt, vagy el kell rakni a hátsó polcra és kortárs művekre cserélni? Évek óta folyik erről a vita. Sokan azzal érvelnek, hogy a mai gyerekek nem értik a klasszikus irodalmi művek nyelvezetét, míg mások azt mondják, hogy tanulják meg, akárcsak a természettudományos tárgyak idegen kifejezéseit. Nyiri Péter irodalomtörténésszel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával arról beszélgetünk, hogy mit jelenthet az ember életében, lelki-szellemi fejlődésében a klasszikus irodalom.
2020-05-15 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt